Nem történt még ilyen Szlovákiában: extrém méreteket ölt a bombafenyegetés, több mint ezer esetet vizsgál a rendőrség!

camera

1

Nem történt még ilyen Szlovákiában: extrém méreteket ölt a bombafenyegetés, több mint ezer esetet vizsgál a rendőrség!

Illusztráció (Fotó: TASR) 

Megosztás

A rendőrség aktuális, keddi nyilvántartása szerint összesen 995 iskolában volt bombariadó. A bombariadó továbbá 110 bankot érintett és 40 elektronikai szaküzletet. A rendőrség erről a közösségi oldalán tájékoztatott.

„A bombaveszély extrém méreteket ölt. A rendőrség teljes erőbedobással dolgozik, ellenőrzi az iskolák biztonságát, és próbálja azonosítani a tettest” – idézi a TASR a hatóságokat.

Mint elmondták, Pozsony megyében 84 iskolát érint az ügy, Trencsén megyében 111-et, Nyitra megyében pedig 207-et. Nagyszombat megyében 105 iskolában van bombariadó, Eperjes megyében 125-ben, Kassa megyébenpedig 107-ben. Besztercebánya megyében ez a szám 62, Zsolna megyében pedig 194.

„Ezt a szervezett műveletet a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) vizsgálja, amely terrorista cselekmény különösen súlyos bűntette miatt büntetőeljárást indított az ügyben. Az elkövető 20-25 év vagy életfogytiglani szabadságvesztésre számíthat” – közölte a rendőrség.

Hozzátették, intenzíven dolgoznak az e-mailek feladójának felkutatásán.

A rendőrség azonnal végrehajtott minden szükséges intézkedést, hogy megakadályozza azokat a lehetséges következményeket, amikkel az iskolákat megfenyegették, köztük a Dunaszerdahelyi, a Galántai és a Komáromi járásban lévőket is.

„A rendőrség nem vesz félvállról ilyen fenyegetéseket, ezért az intézkedések végrehajtásába a NAKA tagjai mellett további rendőregységeket is bevontunk. Pontosabban tűzszerészeket, kutyás rendőröket, illetve a kerületi igazgatóságok rendészeti egységeit” – közölte a rendőrség.

A hatóság kapcsolatban van az egyes iskolákkal, amelyek teljes mértékben együttműködnek. A rendőrség hozzátette: múlt héten több mint 120 iskolának küldtek hasonló fenyegető üzenetet Pozsony megyében.

Akárcsak a múlt heti, pozsonyi iskolákat fenyegető e-mail, a mostani is orosz e-mail-címről érkezett. Az állítólagos támadó az iszlám vallást emlegeti és közli, hogy több robbanóanyag van az iskolában, és nagy támadásra készül.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program