Čaputová vonattal és jó hírekkel érkezett Kijevbe

camera

1

Čaputová vonattal és jó hírekkel érkezett Kijevbe

Forrás: Zuzana Čaputová Facebook-oldala 

Megosztás

Pénteken reggel Zuzana Čaputová búcsúlátogatásra Kijevbe utazott. Biztonsági okokból a részletes programjáról csak később, a nap folyamán tájékoztatnak – közölte a TASR-rel Martin Strižinec elnöki szóvivő.

„Búcsúlátogatásra érkeztem Kijevbe. Negyedszer járok itt államfőként, és harmadszor a háború megindítása óta. Azért is jöttem, mert jó híreket hoztam az Ukrajnának adott szlovák segítségnyújtással kapcsolatban” – tette közzé Čaputová a közösségi hálón, éjszakai útja során.

A Denník N megjegyezte, hogy a Muníció Ukrajnának (Munícia pre Ukrajinu) elnevezésű gyűjtés során összegyűjtött mintegy 4 millió euróból 2500 darab 122 milliméteres tüzérségi gránátot vásárolhatnak, amiből a fronton óriási szükség van az orosz túlerővel szemben.

Čaputová kijevi búcsúlátogatása szöges ellentétben áll a szlovák kormány álláspontjával, melynek képviselői eddig nem bátorkodtak elutazni az ukrán fővárosba, és elutasítják az Ukrajnának nyújtandó katonai segítséget.

Robert Fico a mostani gyűjtést eléggé súlyosan becsmérelte is, amikor tulajdonképpen lepkefingnak nevezte azt. Kormánya viszont a katonai segítséget azonnal leállította, ahogy ősszel megalakultak. A gyűjtés ezért is kapta azt a jelmondatot, hogy “ha nem a kormány, akkor majd mi”.

Ukrajnában viszont rezonált a gyűjtés és számos személyiség mondott köszönetet.

Az orosz drón- és rakétatámadások az éjszaka folyamán is zajlottak Ukrajna szerte. Az ukrán légelhárító erők jelezték, hogy az összes iráni kamikaze drónt megsemmisítették, Harkivban viszont lakónegyedet talált el egy ballisztikus rakéta.

Az államfőnek júniusban telik le a megbízatási ideje, több országban is járt búcsúlátogatáson.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program