Pellegrini államfőként kész felajánlani, hogy Pozsonyban legyen az orosz-ukrán háború béketárgyalása

camera

1

Pellegrini államfőként kész felajánlani, hogy Pozsonyban legyen az orosz-ukrán háború béketárgyalása

Fotó: TASR - Jakub Kotian 

Megosztás

Az európai politikusok – köztük a szlovákok is – alapvető kihívással néznek szembe, nevezetesen, hogy biztosítsák a békét Ukrajnában és így Európában is, hogy a tragikus forgatókönyvek ne valósuljanak meg. Erről Peter Pellegrini megválasztott államfő beszélt a második világháború európai befejezésének 79. évfordulója alkalmából a besztercebányai SNP Múzeumban.

Pellegrini a megemlékezésen kijelentette, ha kell, javasolni fogja, hogy Pozsonyban legyenek a béketárgyalások.

Az áprilisban megválasztott, leendő köztársasági elnök kijelentette, hogy a háború nélküli 79 év a béke bizonyos mértékű leértékelődését okozta, és ezt természetesnek tekintjük. “Sajnos jelenleg azt látjuk, hogy ez nem így van. Az ukrajnai háború kapcsán lassan zörögni kezdenek a fegyverek Európa és a világ más részein is. Szóba kerül a katonák közvetlen bevetése az orosz-ukrán háborúban, sokan katonai konfliktusra készülnek, a diplomácia pedig keményíti a szókincsét. Beszéljünk a tűzszünetről, a békeforgatókönyvekről, aktiváljuk a diplomáciát, és tekintsük a fegyvereket a végső megoldásnak” – mondta a megválasztott elnök.

A második világháború végére emlékezve Pellegrini köszönetet mondott a fasizmus elleni harc hőseinek és tiszteltét fejezte ki a gyűlöletre épülő rezsim áldozatai előtt. Köszönetet mondott a vörös hadsereg tagjainak.

“Ma intezíven érezzük a kísérletet a történelem újraírására. Mindazonáltal elutasítok minden olyan kísérletet, amely a történelmi igazság elferdítésére irányul, mert csak egy igazság van. Ezért elutasítom azokat az erőfeszítéseket, amelyek célja, hogy ne említsem vagy szándékosan figyelmen kívül hagyjam a vörös hadsereg érdemeit hazánk felszabadításában, és elutasítom a fasiszta rezsim humanizálására és a koncentrációs táborok áldozataival kapcsolatos tények bagatellizálására irányuló erőfeszítéseket is” – nyomatékosította, hozzátéve, a koncentrációs táborok a szörnyű történelem és egy olyan generáció kudarcának emlékei, amely passzivitása révén lehetővé tette a népirtást Európa-szerte.

Kapcsolódó cikkek:

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program