Tavaly 13 kerékpáros halt meg közlekedési balesetben Szlovákiában

camera

1

Tavaly 13 kerékpáros halt meg közlekedési balesetben Szlovákiában

-illusztráció- (Fotó: TASR) 

Megosztás

Tavaly a kerékpárosok körében a leggyakrabban elkövetett szabálysértések az ittas járművezetés, a piros lámpán való áthaladás, az alkoholszondás vizsgálat megtagadása, a járdán való kerékpározás, valamint a kerékpár világítással való fel nem szereltsége rossz látási viszonyok között.

A rendőrség felhívja a kerékpárosokat, hogy a közlekedési szabályok betartása mellett viseljenek védőfelszerelést, legyenek jól láthatóak, vagy kerékpárjukat tartsák jó műszaki állapotban. Többek között éberségre szólítják fel őket az autók közelében. Kerüljék az alkoholos vagy drogos befolyásoltság alatti közlekedést – idézi a rendőrséget a TASR.

“Az alkohol és a drog lassítja a reflexeket, növeli a balesetveszélyt. Mindig csak abszolút józan állapotban kerékpározzunk” – hangsúlyozta Hájek.

A rendőrség arra figyelmeztet, hogy a kerékpárosok kerüljék a járdán való biciklizést, legyenek tekintettel a többi emberre, és fejlesszék vezetési képességeiket. Hájek felhívta a figyelmet arra is, hogy a fényvisszaverő elemek vagy csengő hiányáért, a gyalogátkelőhelyen való áthajtásért vagy egymás melletti közlekedésért a kerékpárosokat 50 euróig terjedő pénzbírsággal is sújthatják, közigazgatási eljárásokban akár 100 eurós büntetést is kiszabhatnak.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program