Modern ökocentrummá alakul a nemesócsai Túzokos

Megosztás

Fokozatosan modern ökoközponttá alakul a Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség (SAŽP) Túzokos (Dropie) Környezeti Oktatási Központja Nemesócsán (Komáromi járás) – ígéri a környezetvédelmi minisztérium.

A Túzokos Környezeti Oktatási Központ fejlesztésére egymillió eurót szánnak a Norvég Alapból.

Juraj Moravčík, a SAŽP megbízott vezérigazgatója kifejtette, hogy két és fél év alatt az egymillióból mindössze 120 ezer eurót használtal fel.

„Mindössze négy hónapunk volt a projekt megmentésére. Nagyon örülök, hogy végre sikerült 840 ezer euró értékben intézkedéseket hoznunk. A gyors és minőségi megoldásoknak köszönhetően április végére a teljes allokáció több mint 96%-át felhasználtuk” – tette hozzá Moravčík.

Az ügynökség szerint május elejétől indul a Túzokos Környezeti Oktatási Központ területének rekonstrukciója oktatási terek kialakításával és egy új energiahatékony információs központ kialakításával, valamint további zöld intézkedések megvalósításával.

A projekt olyan oktatási programokat is tartalmaz, amelyek az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodási és mérséklési intézkedésekre összpontosítanak, és amelyek széles célcsoportnak szólnak, beleértve az óvodákat, alap- és középiskolákat és a szakmai közvéleményt.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program