Robert Fico munkával ünnepelte május 1-jét - éjszakai műszakozott egy Nagytapolcsány melletti gyárban

camera

1

Robert Fico munkával ünnepelte május 1-jét - éjszakai műszakozott egy Nagytapolcsány melletti gyárban

Fotó: YouTube - Screenshot 

Megosztás

Robert Fico miniszterelnök munkával ünnepelte május 1-jét, és befejezte a keddtől szerdáig tartó éjszakai műszakot a Nagytapolcsány mellettt működő ZKW Slovakia gyárának dolgozóival. Kijelentette: beszélni kell a munkáltatókkal az éjszakai munka arányáról Szlovákiában, amely a legmagasabb az Európai Unióban, és tárgyalni kell az éjszakai prémiumokról is.

“Le a kalappal az összes alkalmazott előtt” – mondta a világítási rendszereket és elektronikai berendezéseket gyártó üzemben, ahol nagyjából 3000 embert alkalmaznak. Maga a kormányfő fényszóró-alkatrészekkel dolgozott, és nagyra értékelte a női dolgozók kollektívájának elkötelezettségét. A műszak megkezdése előtt találkozott az üzem vezetőségével is.

Szerinte a szlovák kormány érdekelt a minimálbér emelésében, és szándéka szerint ennek 2026 és 2027 között ennek el kell érnie az 1000 eurót.

“A többi pótlék a minimálbérhez van kötve, így az éjszakai munkavégzés pótléka is. Ha marad a minimálbérhez kötött, azzal együtt nőnek” – mondta. Fico szerint a második lehetőség az, hogy ezeket a mennyiségeket szétválasztják, és a munkáltatókkal együttműködve más paramétert keresnek.

“Egyelőre tehát nő a minimálbér és az éjszakai munka pótléka, és szerinte az emberek megérdemlik. Én egész emberként fejeztem be a műszakot” – tette hozzá.

Szlovákiában magas az éjszakai munka aránya más országokhoz képest, és Fico szerint vannak olyan iparágak, ahol nem állhat le a működés. De vannak olyanok is, ahol a munkáltatók átgondolhatják ezt a munkát, és eltekinthetnek a munkavállalók éjszakai műszakjától.

„Megértem, van egy bizonyos fokú tolerancia, nem akarunk olyan döntéseket, intézkedéseket hozni, amelyek a szlovák gazdaságot károsítanák, egyensúlyt kell teremteni a munkavállalók érdekei között, akiket különösen szeretnék képviselni, és ott vannak a munkaadók is, akikkel miniszterelnökként törődnöm kell, mert tisztelem őket, mivel munkahelyeket teremtenek és Szlovákia gazdasági növekedését teremtik meg” – tette hozzá.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program