Üzent Machalának az első szlovák űrhajós: "A Föld gömbölyű"

camera

1

Üzent Machalának az első szlovák űrhajós: "A Föld gömbölyű"

Ivan Bella szlovák űrhajós (Fotó: TASR) 

Megosztás

„Bizonyított, hogy a Föld kerek?” – reagált Lukáš Machala az RTVS szerkesztője, Peter Žatko kérdésére, hogy a köztévében is kell-e helyet kapniuk azoknak, akik úgy vélik, hogy a Föld lapos.

“Komolyan kérdezem, ön járt az űrben? Ön nem volt és én sem. Nem tudom” – mondta Machala. Szerinte „más” véleményspektrumból származó embereket is meg kell szólítani a vitákban, műsorokban.

“Mennyire bízik ön a rendelkezésre álló adatokban? A médiának az a szerepe, hogy a lehető legtöbb dolgot megkérdőjelezze, és a kérdésekre választ keressen” – folytatta Machala.

A Machalával készült videó gyorsan elterjedt, amire Ivan Bella, az első szlovák űrhajós is reagált – írja az Aktuality.

1999-ben járt az űrben, és 8 napot töltött ott. A Refresheren keresztül megerősítette Machalának, hogy a Föld gömbölyű.

Machala kijelentései a sport világát sem hagyták hidegen.

“Soha semmi sem biztos. Mint megtudtuk, a Földnek sem kell kereknek lennie. De itt továbbra is azt mondanám, hogy a kapus hibája volt” – mondta Slavo Jurko kommentátor a JOJ Sport csatornán kedden, amikor a szlovákok norvégok elleni mérkőzésén megváltoztatták az állást az U18-as világbajnokságon.

Michelko: Nem tudom, milyen összefüggésben mondta

Lukáš Machalával ellentétben a megkeresett koalíciós képviselőknek nincsenek kétségeik a Föld formájával kapcsolatban.

„Hiszek az űrben repülő űrhajósoknak. Amikor visszatértek, megerősítették, hogy a Föld nem teljesen kerek – inkább ellipszis alakú. De biztosan nem lapos” – reagált Ján Ferenčák, a Hlas képviselője.

Az összeesküvésekkel és Martina Šimkovičová kulturális miniszter jobbkezével kapcsolatban ezt mondta:

“Talán egy bizonyos spektrumból tanulmányoznak tudományos cikkeket, és ott megtudtak néhány hírt. Meglátjuk, talán a tudósok kitalálnak valami újat” – viccelődött.

“Ez abszolút provokáció” – válaszolta Roman Michelko SNS-es parlamenti képviselő arra az újságírói kérdésre, hogy a nacionalista jelölthez hasonlóan kételkedik-e abban, hogy a Föld kerek.

„Valószínűleg metaforának vagy valami hasonlónak szánta. Nem tudok nyilatkozni arról, hogy milyen összefüggésben mondta ezt” – mondta.

A történelmi ismereteket kiegészítette azzal is, hogy Fernão de Magalhães tengerész volt az első, aki a 16. században megkerülte a Földet, „bizonyítva, hogy gömbölyű” – jegyezte meg Michelko.

„Nem ismerem ezt a kijelentést. Egyébként meg nem nyilatkozom a kollégáimról” – tette hozzá.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program