Nem sikerült megnyitni a bizottsági ülést, amelyen a főügyészt faggatták volna

camera

1

Nem sikerült megnyitni a bizottsági ülést, amelyen a főügyészt faggatták volna

Maroš Žilinka (Fotó: TASR) 

Megosztás

Nem sikerült megnyitni a parlament alkotmányjogi bizottságának ülését, melyet azért kezdeményezett az ellenzék, hogy Maroš Žilinka magyarázatot adjon a Speciális Ügyészség (ÚŠP) megszüntetését követő személyi döntéseire. A bizottság több képviselő távolmaradása miatt határozatképtelen volt.

„Azért kezdeményeztem az ülés összehívását, hogy Maroš Žilinka főügyész lehetőséget kapjon az ÚŠP megszüntetését követő vitatott döntéseinek megmagyarázására” – mondta Branislav Vančo, a PS képviselője.

Most az ülés összehívásának megismétlését mérlegeli. „A másik lehetőség, hogy képviselői ellenőrzést tartunk a Főügyészségen, ennek érdekében is tettünk már lépéseket” – fűzte hozzá.
Vančo szerint a kormánypártok és Žilinka is azt akarja elérni, hogy a főügyész tartson az ellenőrzése alatt minden rendőrségi nyomozást, és bírálta a kormánypárti képviselőket, amiért a távolmaradásukkal rendre meghiúsítják az ellenzék által kezdeményezett bizottsági ülések megnyitását.

Ondrej Dostál (SaS), a bizottság alelnöke szerint a kormánypárti képviselők ezzel megakadályozzák, hogy a parlamenti bizottság ellássa ellenőrző feladatait, a főügyész pedig kezdettől fogva a Smer-SD, illetve a Hlas-SD szövetségeseként viselkedik.

„Csakúgy, mint eddig, a főügyész továbbra sem fog reagálni a politikusok teljesen megalapozatlan támadásaira” – közölte a TASR-rel Zuzana Drobová, a Főügyészség szóvivője.

Tibor Gašpar (Smer-SD), a parlamenti bizottság másik alelnöke azzal indokolta a távolmaradását, hogy egy másik megbeszélésen kellett részt vennie. „Szerintem nem volt semmilyen probléma a Főügyészség tevékenységével az ÚŠP megszüntetését követően” – hangsúlyozta.

A parlament március 20-án szavazta meg a Speciális Ügyészség megszüntetését, az ügyészei átkerültek a Főügyészség egyes osztályaira.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program