Ivan Korčok a PS-t, a KDH-t, az SaS-t és a Demokratit támogatja az EP-választáson

camera

1

Ivan Korčok a PS-t, a KDH-t, az SaS-t és a Demokratit támogatja az EP-választáson

Fotó: Cséfalvay Á. András 

Megosztás

Ivan Korčok azokat a pártokat támogatja a júniusi EP-választáson, amelyek őt támogatták és aktívan segítették az elnökválasztási kampányban, tehát a Progresívne Slovenskot (PS), a KDH-t, az SaS-t és a parlamenten kívüli Demokrati pártot. Különösen fontosnak tartja, hogy minél több nőt válasszanak meg ezeknek a pártoknak a listájáról. Saját politikai terveivel kapcsolatban csak az EP-választás után nyilatkozik.

„Azokat a pártokat támogatom, amelyek teljesen egyértelműen kiállnak amellett, hogy hol van Szlovákia helye a nemzetközi színtéren, bár egyes kérdésekben esetleg bírálják az uniós politikát” – mondta keddi sajtótájékoztatóján Korčok. Hozzátette, a PS, a KDH, az SaS és a Demokrati is fontosnak tartja az EU-tagságot, egyes bírálatok mellett sem kérdőjelezi meg, hogy Szlovákiának az EU-ban a helye. Hozzátette, külön támogatja a négy párt listáján az élbolyban levő női képviselőjelöltek megválasztását.
Korčok kiemelte, hogy az EU sikeres a fejlődést tekintve, és sikeresen őrzi a tagállamai közti békét.

Rámutatott, hogy a tagságunk 20 évéből 15-ben valamilyen válsághelyzet volt, amit kezelni kellett. Ilyen volt a pénzügyi világválság, a brexit, a migrációs válság, a világjárvány és végül az ukrajnai háború. Hozzátette, az unió természetesen korántsem tökéletes intézményrendszer, „és helyénvaló a megalapozott kritika, meg kell nevezni mindent, amivel gondunk van, de érveket kell felsorakoztatni, nem ideológiai jelszavakat”. A jelenlegi kormánypártok magatartását ezekben az ügyekben bizarrnak tartja, amely veszélyezteti Szlovákia nemzeti és állami érdekeit.

Felszólította a szlovák kormány képviselőit, arról is beszéljenek a nyilvánosságnak, hogy az uniós pénzeken kívül miért létfontosságú Szlovákia számára az EU-tagság. Emellett a kormánynak érthetően el kellene mondania, mit is ért a szuverén szlovák politika alatt, és világosan megnevezni, mi az, amit meg szeretne változtatni az EU-ban, miért, és mely tagállamokkal összefogva akarja ezt elérni.
Szlovákiában az EP-választás június 8-án lesz, a lakosság 15 EP-képviselőt választ, öt évre. Egy listára lehet szavazni, és azon legfeljebb két jelölt sorszámát bekarikázni.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program