Ezekkel a módszerekkel lehet megakadályozni a sírást hagymavágás közben

  • Bulvár
camera

1

Ezekkel a módszerekkel lehet megakadályozni a sírást hagymavágás közben

-illusztráció- (Fotó: Unsplash) 

Megosztás

A szakemberek azt mondják, hogy a hagyma nemm véletlenül okoz szemcsípést – írja az Obkec.

“Ez a növény védekező mechanizmusa, amely megakadályozza, hogy a ragadozók megegyék. Sok más fajnál tövis vagy keserűség védi a növényt, a zöldséget. A hagyma azonban sejtszerkezetében rejti el védekező mechanizmusát. Amikor megsérül, például egy késsel, kénvegyületet és egy másik enzimet hoz létre. amely gőzt bocsát ki a levegőbe, és végül bejut az emberek szemébe” – mondta Dr. Abbey Thiel, élelmiszer-szakértő és a jól ismert Abbey the Food Scientist YouTube-csatorna házigazdája.

Hozzátette, hogy a levegőben egy másik reakció is hozzáadódik a folyamathoz.

“Később kölcsönhatásba lép a szemünk nedvességével, kis mennyiségű kénsavat hozva létre, amely irritálja a szaruhártyát és elkezdünk könnyezni” – tette hozzá Thiel.

Számos tipp azonban megszabadíthat ettől a nem túl kellemes érzéstől.

Ventilátor használata

Hagyma aprításakor helyezzünk el egy ventilátort a közelben, amely a zöldségek köré fújja a levegőt.

“Ez azért van, mert a levegő mozgása elszállítja azokat a molekulákat, amelyek általában bejutnak a szemébe, és könnyekhez vezetnek” – jegyezte meg Thiel.

Védjük a szemünket szemüveggel

A szakértők szerint a szemüveg is nagyon jó módszer a könnyek elkerülésére.

“Megvédik a szemet a levegőben lévő molekuláktól. De a kontaktlencsék is segítenek” – jegyezte meg Thiel.

Hűtsük le a hagymát

A szakemberek szerint egy hűtőszekrény, fagyasztó vagy egy tál jeges víz is segíthet a hagyma felszeletelése előtt. Ez a folyamat azonban megváltoztathatja a hagyma állagát, ezért csak akkor használja, ha levest készít. A hagyma hűtőszekrényben való tárolása ugyanis csökkentheti a jellegzetes ízét.

“Ehelyett tartsuk hűvös, száraz helyen, és tegye hideg vízbe körülbelül 20 perccel azelőtt, mielőtt elkezdene vele dolgozni” – mondta Bryan Quoc Le kutató.

Hőmérséklet-emelkedés

A szakemberek szerint a hűtés mellett a meleg is segíthet. Csökkentheti a füst mennyiségét.

“Szeletelés előtt melegítsük fel a hagymát a mikrohullámú sütőben. Ez a mérettől függően 30 másodperctől néhány percig tarthat”

– tette hozzá Le, hozzátéve, hogy ezt a módszert csak akkor ajánlja, ha olyan ételt készít, ahol a hagyma állaga nem olyan fontos, mert a mikrohullámú sütő befolyásolhatja a keménységét.

Sav hozzáadása

Ha savat ad a hagymához, csökkentheti a csípős szemeket. Az enzim, amely átalakítja az aminosavakat ebben a növényben, hogy égő érzést okozzon, jól működik egy adott pH-tartományban.

“Egy sav, például a citrom vagy az ecet lelassítja ezt az enzimet” – mondta Le, hozzátéve, hogy a módszernek van egy másik előnye is.

“Érintetlenül tartja azt az aminosavat, amely a hagymának azt a képességét adja, hogy fokozza az ízt egy receptben” – tette hozzá.

Gyertyagyújtás

“Lehetséges, hogy működhet. De ez a gyertya típusától függ” – mondta Le, azzal érvelve, hogy blokkolhatja a gőzöket, vagy reagálhat velük.

“De ez biztosan nem garantált módszer” – tette hozzá.

Kenyérbe harapás

Sokan azt is hiszik, hogy egy darab kenyérbe való harapás megakadályozhatja a könnyeket, és enyhíti a szúró érzést a szemben. A szakértők szerint azonban ez nem igazán hatásos módszer.

“Nem tudom, hogyan működhetne. Talán a kenyér elnyeli a hagyma által kibocsátott anyagot. De lehetséges, hogy ez csak egy pszichológiai fantázia” – jegyezte meg Le.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program