Illegális szemétlerakót hozott létre a Csallóközben a férfi, aki nemrég a környezetvédelmi minisztérium munkáját segítette

camera

2

Illegális szemétlerakót hozott létre a Csallóközben a férfi, aki nemrég a környezetvédelmi minisztérium munkáját segítette

A fotó illusztráció! (TASR) 

Megosztás

A jelenlegi kormány a rendőrség környezetvédelmi osztályát is bedarálná - ezt Martin Hojsík EP-alelnök, a Progresszív Szlovákia politikusa mondta el a mai sajtótájékoztatóján. Hojsík szerint mindeközben egy olyan ember segítette nemrég a környezetvédelmi minisztérium munkáját, akit nemrég azért ítéltek el jogerősen, mert egy illegális szemétlerakót hozott létre a Csallóközben.

Hojsík a mai sajtótájékoztatóján azt állította, hogy a jelenlegi kormány meggyengíteni készül a rendőrség környezetvédelmi osztályát (enviropolícia). E részleg vizsgál minden olyan bűncselekményt, amely a környezetkárosítással áll összefüggésben, de alá tartozik az állatok védelmi is. Ez az osztály 2022 elején vált le a rendőrségről.

“Információink szerint annak a 200 rendőrnek a többségét – akik jelenleg a rendőrség környezetvédelmi osztályán dolgoznak – visszarendelik a kerületekre és a járásokra, ahol ugyan hivatalosan ezekkel a témákkal fognak foglalkozni, ám ahogy azt a múltban is tapasztaltuk, egyéb problémák megoldása is majd az asztalukra kerül” – mondta Hojsík, hozzátéve, hogy a kormány ezt pont akkor szeretné meglépni, mikor a környezetkárosítással összefüggő bűncselekmények egyre csak nőnek.

A politikus szerint minden afelé mutat, hogy a kormányt hidegen hagyja a környezetvédelemmel kapcsolatos bűncselekmények felderítése.

Mindezt egy csallóközi példával is szemléltette:

Hojsík szerint 2023 azért ítéltek el egy férfit jogerősen, mert Dunahidas (Most pri Bratislave, Szenci járás) Hideghétnek (Studené) nevezett falurészén illegális szemétlarakót hozott létre egy másik személy telkén. Az elítélt D.V. közel 10 millió eurós kárt okozott, de felfüggesztett börtönbüntetéssel és egy ezer eurós bírsággal megúszta. Szerinte a férfi azóta újra a rendőrség környezetvédelmi osztályának célkeresztjébe került, a gyanú szerint a férfi az ítélet után sem hagyta abba a bűncselekményt, és újabb 4 millió eurós kárt hozott össze.

A PS politikusa azt állította a sajtó képviselői előtt, hogy ez ugyanaz a férfi, aki – a környezetvédelmi minisztériumnak besegítve – egy drónnal kutatta fel azt a medvét, amely nemrég Liptovský Mikuláš városában garázdálkodott.

Cikkünk a medvetámadásról:

A sajtótájékoztatón szóba került a Fico-kormány által elfogadott új Btk-módosítások is, amelyet február végén az Alkotmánybíróság függesztett fel. Hojsík arra hívta fel a figyelmet, hogy a módosítások szerint a környezetkárosítással összefüggő bűncselekményekért is alacsonyabb büntetés járna, ráadásul ha leépítik a környezetvédelmi rendőrséget, az a természet ellen elkövetett bűncselekmények radikális megemelkedéséhez vezetne.

Cikkünk a btk-módosításokról:

Tamara Stohlová (PS) a sajtótájékoztatón arra emlékeztetett, hogy az év elején maga a belügyminiszter, Matúš Šutaj Eštok is pozitívan nyilatkozott az osztályról, amely 2022-es megalakulása óta több mint 2 600 esetet vizsgált ki.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program