A NAKA vádemelést javasolt Tibor Gašpar és Norbert Bödör ellen, de a 363-as miatt várni kell

camera

1

A NAKA vádemelést javasolt Tibor Gašpar és Norbert Bödör ellen, de a 363-as miatt várni kell

Forrás: Aktuality.sk 

Megosztás

Röviddel a Speciális Ügyészség megszűnése előtt a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség vizsgálótisztje vádemelési javaslatot nyújtott be az Ezechiel 7 fedőnevű ügyben Tibor Gašpar korábbi országos rendőrkapitány, valamint a nyitrai oligarcha, Norbert Bödör és egy volt rendőr, Roman Stahl ellen. Utóbbi a Legfőbb Ügyészséghez fordult, hogy a 363-as paragrafus értelmében szüntessék meg a meggyanúsítását, emiatt most áll az ügy vizsgálata.

A 363-as paragrafusról történő főügyészségi határozatot korábban nem kellett megvárni, a vádemelési javaslatot anélkül is be lehetett nyújtani a bíróságra. Erre azóta van szükség, hogy a Fico-kormány, majd a Smer-Hlas-SNS többségű parlament jóváhagyta a büntetőjogi enyhítéseket is tartalmazó Btk-módosítást és a Speciális Ügyészség megszüntetéséről szóló törvényt. Ismert ugyan, hogy bizonyos módosításokat hatályon kívül helyezett az Alkotmánybíróság, az nem tartozik közéjük, hogy a 363-asról való határozatot meg kell várni a bírósági vádemelésig. Emiatt nemcsak ez, de több nyomozás is elhúzódhat.

Az Aktuality.sk emlékeztet rá, hogy a Btk-módosítások kidolgozói között szerepel maga Tibor Gašpar is, aki jelenleg a Smer-SD parlamenti képviselője, aki tehát úgy készítette elő és hagyta jóvá a parlamentben a törvényjavaslatot, hogy az neki is segít.

Az ügyet a Speciális Ügyészségnél Michal Šúrek ügyész felügyelte, aki a szerv megszűnése után is vezetheti tovább. Ő úgy nyilatkozott, április 3-án küldte a Legfőbb Ügyészséghez az iratot, hogy döntsenek.

A főügyészség megerősítette, hogy náluk az anyag, viszont július végéig van határidejük dönteni. Maroš Žilinka főügyész és helyettese, Jozef Kandera korábban már szüntettek meg gyanúsítást Robert Fico, Robert Kaliňák, de Bödör és Gašpar ellen is.

A nyomozás szerint az említett vizsgálótiszt, Roman Stahl az ún. bennfentes nyomozótisztek közé tartozott, akinek a közvetlen felettese a NAKA pénzügyi részlegénél Bernard Slobodník volt. Ő az egyik legismertebb együttműködő tanú, aki számos ügyben dolgozik együtt a rendőrséggel és hozzájárult, hogy a rendőrség és a politika legfelsőbb köreit érintő korrupciós ügyekben vizsgálatok induljanak. Már korábban is azt vallotta, hogy ő közvetlenül Gašpartól és Bödörtől kapott utasításokat, és azok alapján mutatott utat aztán például Stahlnak is.

Slobodník szerint ilyen módon befolyásolták például a Doprastav ügyében indított nyomozást, melyért Bödörtől egy 30 ezer eurót tartalmazó borítékot kaptak. A Doprastav ügyét 2017-ben Stahl azzal zárta le, hogy nem történt bűncselekmény.

Állítólag ugyanígy intézték a Juraj Široký oligarchához köthető Váhostav ügyét is 2015-ben, pontosabban azt szerették volna, hogy a csődeljárás alá vont cég kapcsán indított nyomozás csak a cég aktuális vezetését érintse, és a Široký családot ne.

Slobodník szerint Bödörtől 20 ezret kapott arra, hogy ossza szét azok között, akik az ügyön dolgoznak, hogy problémamentes maradjon a nyomozás Širokýék részére. A pénz egy részét szintén Stahl kaphatta, egy másikat pedig egy másik rendőr, Vladimír Bisták.

Bisták 2020-ban elismerte bűnrészességét több korrupciós ügyben, és hogy valóban működik egy bűnszervezet a rendőrségen belül. Vádalku keretében már jogerősen elítélték. A vallomása részét képezte a Váhosta-ügy is, ez része az Ezekiel-nyomozásnak is, mely ügyben a meggyanúsították éppen az együttműködésre való tekintettel elhalasztották.

Slobodník egyébként azt vallotta, hogy a Váhostav-ügyben egy további borítékot kapott 50 ezer euróval, amit a rendőrök mellett a szakértővel kellett megosztania, aki szakvéleményével jelentősen hozzájárult az ügy "problémamentes" kimeneteléhez.

A harmadik ügy, amit Stahl befolyásolhatott, a Technopol, melyben Marian Kočnerhez közel álló személyeket kellett meggyanúsítani. Kočner ezt szerette volna elhalasztani, mivel a Markíza-váltók ügyében éppen akkor volt tárgyalása, és nem szerette volna, ha ez esetleg kihatással van rá. Erről egyébként Bödörrel is egyeztetett a Threemán keresztül. Azt kérte Bödörtől, intézze el, hogy Stahl menjen betegszabadságra, Slobodník pedig egy iratellenőrzéssel halasszon a gyanúsításon.

Ezekben az ügyekben mind Gašpar, mind Bödör és Stahl is tagadja a bűnrészességét. Miután tavaly meggyanúsították őket az ügyben, javasolták a vizsgálati fogságba helyezésüket is. Ez utóbbit a bíróság elutasította, ám az eljárás indokoltságát nem kérdőjelezték meg.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program