Huliak 220 ezer eurót adott kölcsön Dankónak, de azt titkolja, honnan volt neki

camera

1

Huliak 220 ezer eurót adott kölcsön Dankónak, de azt titkolja, honnan volt neki

Rudolf Huliak - Fotó: TASR 

Megosztás

Az SNS képviselői tiszta erőből azon vannak, hogy a civil szervezeteket rábírják, tegyék közzé adományozóik listáját, ha az adományok egy bizonyos összeget meghaladnak. Rudolf Huliaknak ez kimondottan szívügye. Ő viszont nem akarja elárulni, honnan volt 220 ezer eurója, amitől meg tudott válni, hogy Andrej Danko pártjának adja kölcsön.

Az Aktuality.sk a Rudolf Huliak pénzügyeivel foglalkozó cikkében emlékeztet rá, hogy az SNS képviselője az egyik beterjesztője annak a törvénynek, amellyel hivatalosan a civil szervezetek pénzügyi átláthatóságán szeretnének javítani.

Huliak egyébként egy 2600 lakosú zólyomi járásbeli falu, Očová polgármestere, és tavaly azt vallotta, hogy mintegy 100 ezer eurót tesz ki a vagyona ingatlanban és készpénzben. A tavalyi választások után elsőre őt jelölték környezetvédelmi miniszternek, de Zuzana Čaputová nem volt hajlandó kinevezni. A választások előtt viszont még ő volt az egyik legnagyobb hitelezője az SNS-nek, több tételben összesen 218 500 eurót kölcsönzött a pártnak – írja az Aktuality.

Nála többet csak Tomáš Taraba adott a pártnak, összesen 250 ezer eurót. Ugyanakkor Taraba korábban vállalkozott, és saját vagyonát több millió euróra becsülte néhány éve.

Huliak viszont más eset. Ő egy egyszerű falusi fickónak tartja magát, mint arról a dezinformációs szcéna egyik orgánuma, a Slovan televízió adásában beszélt szintén tavaly. Vadászik, 2022-ben választották polgármesterré, azt megelőzően pedig csaknem 20 éven keresztül autólakkozással foglalkozott a 2003-ban alapított Profilak nevű cégében.

Egyszer kiírta a Facebookra, hogy 169 hektár erdője van Očová mellett és hogy 30 éve autókat lakkoz, de nem szégyelli.

A Finstat adatai szerint viszont a Profilak bevételei, főleg az elmúlt években nem voltak valami magasak, két éve mindössze 1200 eurós hasznot termelt. Az Aktuality több csatornán is kereste Huliakot ez ügyben, de nem válaszolt a kérdéseikre, hogy honnan volt pénze közel 220 ezer eurót kölcsönadni.

Olvassa el továbbá

Az általa említett 100 ezres vagyont támasztja alá a 2022-es vagyonbevallása, melyből már mintegy 50 ezret tesznek ki fegyverek és lőszerek, birtokol emellett 12 ezer euró értékben egy ezüst téglát és érméket.

Zuzana Petková az Állítsuk meg a korrupciót! alapítványtól úgy véli, Huliaknak magyarázatot kellene adnia arra, miből tellett neki ekkora kölcsönre. Különösen úgy, hogy ő pedig számon kérné az átláthatóságot a civileken.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program