Nyáron mutatná be autonómia-tervezetét az MKP, Orbánnal viszont már tárgyaltak róla

2014. június 2. - 07:02 | Belföld

Az MKP kész autonómia-tervezettel rendelkezik, amelyet már Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek is bemutatott májusi pozsonyi látogatása alkalmával.

Nyáron mutatná be autonómia-tervezetét az MKP, Orbánnal viszont már tárgyaltak róla

A SME közölte, hogy Orbán a találkozón azt mondta, az elmúlt években a bizalomépítésről szólt Szlovákia és Magyarország viszonya, ám a következőkben már az érzékenyebb kérdések is szóba kerülnek majd a kisebbségeket illetően.

Az autonómia-tervezetről szóló információt Csáky Pál is megerősítette, és közölte azt is, hogy ifjúsági szervezetük, a Via Nova nyári tábora alkalmával szeretnék bemutatni.

Az MKP több területen beszél autonómiáról. Az oktatásügyi autonómia területén önkormányzati egységeket kíván a szlovákiai magyar kisebbség számára, mégpedig a magyarországi szlovák kisebbség mintájára. Eszerint vétójogot kapna a kisebbség, amennyiben az oktatásügyi minisztérium valamely iskolája bezárásáról döntene. Csáky szerint e tekintetben leginkább a kisiskolák védelméről van szó.

A nyelvi autonómia keretein belül azt javasolják, hogy ne csak a települések elején és végén, hanem a bennük található megállókon is két nyelven tüntessék fel a helységneveket.

Szeretnének emellett kulturális autonómiát. Ennek keretén belül 16 megyére osztanák Szlovákiát, mégpedig úgy, ahogy a Dzurinda-kormány területfejlesztési biztosa, Viktor Nižňanský egykor javasolta. Ez a terv például egy komáromi megyével is számolna.

Autonómiatervezetét legkorábban a 2016-os választások után emelnék törvényi szintre. Csáky bízik abban, hogy a jelenleg parlamenten kívüli pártjuk 2016-ban bekerülhet a szlovák törvényhozásba.

Jozef Bednár, a kulturális tárca szóvivője közölte, hogy "az autonómia, mint olyan, számunkra elfogadhatatlan". Úgy véli, a szlovákiai kisebbségek jogai minden területen megfelelnek az európai standardoknak.

"Csáky Pál elfelejtette vagy nem tudta megmondani azt, hogyan segíti ez a terv az oktatásügyünket. Mivel járul hozzá egy minőségi iskolahálózat kialakításához?" - reagált Michal Kaliňák oktatásügyi minisztériumi szóvivő.

Hasonló kisebbségpolitikai programmal a parlamenti Híd párt is rendelkezik, amelyet tavaly mutatta be Vízió 2016 címen.

Az újonnan megválasztott euroképviselő, Nagy József a SME-nek elmondta, hogy jövőképük célja elsősorban az, hogy megfékezzék a nemzeti kisebbségek asszimilációját Szlovákiában. Az oktatásügyi és kulturális önkormányzatiságot, valamint a nyelvi jogokat tartják e cél eléréséhez szükséges három alappillérnek. "Nem gondoljuk, hogy ezt a területi önkormányzatiság segítené, az inkább egy problémás elem" - vélekedett. A területi önkormányzatiság szerinte már csak azért sem jöhet szóba, mert a szlovákiai magyar kisebbség többsége szórványban, nem pedig egy körülhatárolható területen él.

Nagy szerint ugyanakkor a nyelvi jogok területén hasonló a javaslatuk az MKP-éhoz.

Mint mondta, prioritásuk, hogy javítsák a szlovák nyelv oktatásának feltételeit a magyar tannyelvű iskolákon. "Arról van szó, hogy vegyék figyelembe, hogy az ezekben az iskolákban tanuló diákok számára a szlovák nem anyanyelv" - mondta.

A kisiskolák megtartásáról a Híd szerint a helyi önkormányzatoknak kellene döntést hozniuk. Nagy szerint erre nem kellene kisebbségi önkormányzatot létrehozni, mint ahogy azt az MKP javasolja.

SME/para