EP-VÁLASZTÁS - MVK: A Híd egy képviselőt küldhetne Brüsszelbe, az MKP egyet sem

2014. május 16. - 10:59 | Belföld

Hat párt vagy koalíció juttathatná be képviselőit az Európai Parlamentbe az MVK intézet felmérése szerint.

EP-VÁLASZTÁS - MVK: A Híd egy képviselőt küldhetne Brüsszelbe, az MKP egyet sem

Amennyiben a választásokat április és május fordulóján tartották volna, a felmérés szerint a Smer-SD szerezné meg a szavazatok 37,6 százalékát. A második helyen az OĽaNO végezne 10, míg a harmadikon a KDH 8,9 százalékos támogatottsággal.

Az MVK április 29. és május 6. között végzett közvélemény-kutatást, a reprezentatív felmérést 1067 megkérdezett válaszai alapján állították össze.

A Híd párt 7,9 százalékkal végezne a negyedik helyen, míg a Daniel Lipšic vezette Nova a KDS és az OKS pártokkal alkotott koalíciója 6,2 százalékkal követné. Az EP-be küldhetné képviselőjét az SDKÚ is, amely a szavazatok 5,8 százalékára esélyes.

Nem jutna be ugyanakkor az MKP (4,5%), az SaS (3,5%) és az SNS (2,9%) sem.

Amennyiben ilyen eredményt érnének el a pártok a május 24-én tartandó EP-választásokon is, akkor a Smer 6, az OĽaNO és a KDH 2-2, míg a Híd, a Nova-KDS-OKS és az SDKÚ 1-1 képviselőt küldhetne Brüsszelbe - közölte Pavel Haulík, az MVK elemzője. Úgy véli, hogy a felmérés is megmutatta, hogy a választói preferenciák eltérőek az EP-választás és a hazai parlamenti választást illetően. "A választók 35,6%-a választana másik pártot, mint amilyenek a preferenciái a hazai választáson" - fogalmazott.

Felmérésük alapján az összes válaszadó 21,6%-a jelezte, hogy elmenne választani, további 36,1% pedig mérlegeli.

SME/para