Együtt bomlaszt Ukrajnában a Jobbik meg a Fidesz!

Csehszlovák Kém | 2014. augusztus 8. - 13:57
Vajon mennyiben segítenek a kárpátaljai magyaroknak a “nem a magyarság háborúja” jelszó és a tüntetés?

Együtt bomlaszt Ukrajnában a Jobbik meg a Fidesz!

Vajon mennyiben segítenek a kárpátaljai magyaroknak a “nem a magyarság háborúja” jelszavak és a tüntetés?

Azt már ugye tudjuk, hogy a magyar kormányfő, többek között, a putyini Oroszországot tekinti mintának a liberális nyugati közösség helyett. Hasonló elveket vall a technikailag ellenzékben lévő Jobbik, amely kulturkoalícióban vezeti az országot 2010 óta a Fidesszel. (Az ún. kulturkoalícióról bővebben: itt.) A két szélsőjobboldali párt közötti láthatatlan kapcsolat hasonlít az oroszországi felállásra: a soviniszta Zsirinoszkij fogalmaz meg olyan gondolatokat, amelyet Putyin nem mondhat ki hangosan.

Azaz: ami a Fidesz fejében, az a Jobbik nyelvén.

Íme a legújabb botrány: A Jobbik és a Hatvannégy Vármegye Mozgalom augusztus 8-án tüntetést szervez a “kárpátaljai magyarság védelmében” Ukrajna magyarországi nagykövetsége előtt. Felszólalnak: Toroczkai “Tóth” László, Ásotthalom polgármestere és Szávay “Faszpumpa” István, a Jobbik alelnöke. A szélsőjobb párt a megmozduláson a “kárpátaljai sorozások” és “a magyar falvakba való besorozások ellen” tiltakozik. Korábban a témában július 30-án Szávay sajtótájékoztatót tartottEz a háború nem a magyarság háborúja” címmel.

Ezen a sajtótájékoztatón Szávay így nyilatkozott: “különösen felháborító az, hogy az új ukrán hatalom az elmúlt hónapokban különböző magyarellenes intézkedések sorát hozta meg és másodrendű állampolgárokként kezeli a kárpátaljai magyarokat, most azt várja, hogy magyarok haljanak meg Ukrajnáért.”

Szávay nyilatkozatát megtámogatandó, a Jobbik-közeli sajtó is offenzívába lendült a dezinformáció terjesztésben, amelyet nem szélsőjobboldali híroldalak, portálok is átvettek: a “Magyarokat visznek harcba az ukránok” vagy a “Már a frontra is viszik a magyarokat?” típusú minden alapot nélkülöző álhírekkel dezinformálják, megtévesztik és pánikor keltenek nemcsak a kárpátaljai, de a magyarországi emberekben is.

Szávay és a Jobbik-barát sajtó állításai minden alapot nélkülöző, légből kapott állítások. A Jobbikot és Szávay Faszpumpa Istvánt kérdezzük:

  1. Milyen alapon állítják, hogy a kárpátaljai magyarok “másodrendűek” lennének Ukrajnában?
  2. Milyen “sorozatos magyarellenes intézkedéseket” ismer? Kérem, mutassa be!
  3. Milyen kárpátaljai, magyarok által lakott településeken tapasztaltak “betelepítéseket”?
  4. Hogyan képzeli a Jobbik a magyar kormány tiltakozását, amikor egy másik ország mozgósítja állampolgárait?
  5. Honnan, hány magyart vittek a frontra az ukránok? Bizonyíték?
  6. Meg tudja nevezni a Jobbik forrásait ahonnan az információk származnak?

Tegyük fel a kérdést: Vajon mennyiben segítenek a kárpátaljai magyaroknak a “nem a magyarság háborúja” jelszavak és a tüntetés? Miért van az, hogy a kisebbségi jogok követelésében kérdőre vonják az ukrán állami szerveket és elvárják tőlük a demokratikus hozzáállást és a magyarokkal történő szolidaritást, de amikor ezt az országot kívülről támadás éri a közös felelősséget és szolidaritást elvetik?

Vajon kinek az érdeke, hogy Nyugat-Ukrajna etnikailag vegyes vidékein konfliktus keletkezzen? Kinek az érdeke, hogy egy magyarországi politikai párt képviselője és a párthoz közel álló médiumok Kárpátalja és Magyarország lakosságát álhírekkel dezinformálják, pánikot keltsenek?

Ha a Jobbik állítólag a kárpátaljai magyar lakosság érdekit nézi, miért nem foglalkozik a kárpátaljai magyarokkal együtt élő és jelentős többséget alkotó kárpátaljai ruszinok és ukránok érdekeivel is? A hírekkel ellentétben a mozgósítások elleni demonstrációkban nemcsak a beregszászi magyarok, de munkácsi ukránok talaborfalui ruszinok is aktívan részt vettek:

A kijevi kormány ún. harmadik hullámú mozgósítása nemcsak a kárpátaljai magyarokra, de a többségi ukránokra és ruszinokra is vonatkozik. Konkrétan: a rendvédelmi szervezetekben dolgozókra vonatkozik, önkéntes alapon. Ebből magyar nemzeti viktimizációs politikát csinálni elképesztő ostobaság és felelőtlenség az ott lakókkal szemben. Vajon hol lesz a szolnoki Szávay, ha a Szvoboda kitalálja, hogy a kárpátaljai magyar és ruszin férfiak is szeparatisták?

A Jobbik állítólagos “magyarságmentő” akciójával szemben a helyzet az, hogy a többnemzetiségű Ukrajnának elege van az olyan szélsőjobboldali politikából, amelyet a magyarországi Jobbik vagy az ukrajnai Szvoboda bemutat. Felelőtlen és aljas az a politika, amely nemzeti alapon próbál megosztani egy roppant vegyes vidéket saját és ki tudja még milyen politikai célból.

Ne felejtsük el: a 2014-es választásokon a Jobbik által bemutatott politikai stílus és tartalom mindössze néhány százaléknyi minimálszavazatot kapott a határon túli magyaroktól. Ezzel szemben azt látjuk, hogy ez a szélsőjobboldali heccpárt pofátlanul és senkit nem zavartatva nyilatkozik, lép fel és balhézik a “kárpátaljai magyarság” nevében. Ki hatalmazta fel ilyen tevékenységre a Jobbikot? A magyar ellenzék miért nem szólal meg a nacionalista Jobbik és Fidesz összehangolt akciói ellen?

Mondjuk ki: a Jobbik és Szávay István, a magyar kormány és a Fidesz csendes, illetve szélsőjobboldali weblapok hangos támogatásával Ukrajna területi dezintegrácóján munkálkodik. Magyarország új nemzetpolitikája jegyében a Jobbik évek óta szítja az etnikai feszültséget Kárpátalján, amelyet a magyar kormány hivatalos képviselői szótlanul tűrnek. A kelet-ukrajnai válság kapcsán pedig már hiszterizálják a közvéleményt, etnikai nacionalista propagandájukkal tudatosan pánikot keltenek az egyszerű ukrán, ruszin, szlovák és magyar emberek között.

Ez Magyarországnak és a határain túl élő magyar emberek számára kártékony, nemzetellenes és magyar érdek ellenes politika. A kisebbségi magyar politikusok mozgásterét gyakorlatilag a nullára redukálja, a kinti szervezetek között permanens feszültséget szül és Magyarország külpolitikai szempontból és totálisan beszorul az éppen háborút indító és ezért már megannyi nemzetközi szankcióban részesülő Oroszország mellé. Hol a magyar ellenzék, amely hangját hallatná e magyarellenes politika ellen?

Végül: a szolnoki születésű Szávay Faszpumpa ha annyira szeretne tenni a határon túli magyarokért, söprögessen először a saját háza táján! Az pedig már csak hab a tortán, hogy Szávay maga is hozzájárul a kárpátaljai magyarság csökkentéséhez, hiszen felesége ukrajnai, aki már Magyarországon él. Hatumának lenni nem egy jópofa tünti erejéig kell lenni, tessék átköltözni, letelepedni, ott élni. És majd azután pofázni.