A brüsszeli merénylő 2011-ben megszökött egy tunéziai börtönből

camera

1

A brüsszeli merénylő 2011-ben megszökött egy tunéziai börtönből

Fotó: AP/TASR 

Megosztás

A tunéziai származású iszlamista merénylő, Abdesalam Lassoud, aki hétfőn két svéd futballszurkolót lőtt le Brüsszelben, 2011-ben megszökött hazája egyik börtönéből, ahol 26 évre kiszabott büntetését töltötte - közölte vasárnap a belga ügyészség.

Tim de Wolf, az ügyészség vezetője azt nyilatkozta a helyi sajtónak, hogy Tunézia 2022 júliusában a (későbbi) merénylő kiadatását kérte az Interpol útján, azonban a kérvényt a belga hatóságok nem dolgozták fel. Ez a mulasztás vezetett Vincent Van Quickenborne igazságügyi miniszter pénteki lemondásához is.

De Wolf elismerte, hogy a kérvényt a hatóságok megkapták, de "valószínűsíthetően egy szekrény mélyén felejtődött". Hozzátette: a mulasztásban szerepet játszott, hogy a brüsszeli ügyészségen munkaerőhiány van, "azonban ez nem lehet mentség a történtekre".

"Egy kolléga sem emlékszik arra, hogy mi történt ezzel az aktával egy évvel ezelőtt. Nincs nyoma semmilyen további feldolgozásnak" – magyarázta.

A kérdéses dokumentumban a tunéziai hatóságok a merénylő szökésével indokolták a kiadatásra vonatkozó kérelmüket, ez azonban Belgiumban nem minősül bűncselekménynek, így nem kezdhették meg azonnal a kiadatási kérelem feldolgozását – mondta.

A kérvényt a tunéziai hatóságok csak később egészítettek ki további részletekkel a kiadatási kérelmet, de mire a pótlólagos akták megérkeztek, az eredeti kérelem már elkallódott a minisztériumban.

Abdesalam Lassoud hazájában történt elítélésének okát az ügyészség továbbra sem pontosította. Belga lapértesülések szerint a férfi több emberölési kísérletet vallott be.

Lassoud 2011-es szökése óta Norvégiában, Svédországban, Olaszországban, illetve Belgiumban folyamodott menekültstátuszért, de mindhárom országban elutasították. 2021 óta kitoloncolási végzés hatálya alatt állt, amelyet soha nem hajtottak végre. A támadót kedden lelőtte a belga rendőrség.

A hétvégén a kormány bejelentette, hogy megerősítik mind a brüsszeli ügyészséget, mind a fővárosi szövetségi rendőrséget.

(MTI)

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program