Cséfalvay leválik Bugáréktól és a legerősebb ellenzéki pártnál folytatja? "No comment!"

camera

1

Cséfalvay leválik Bugáréktól és a legerősebb ellenzéki pártnál folytatja? "No comment!"

csefalvay_katalin_maj14_0 

Megosztás

Elfogyhat a Smer-SNS-Híd kormánykoalíció parlamenti többsége - számol be erről az Aktuality.sk. Már a törvényhozás júniusi ülésszakán két hidas képviselőre szegeződhet a megfigyelők tekintete, ugyanis Cséfalvay Katalin és Martin Fedor távozásáról már állítólag régebb óta pusmognak.

Az összesen 150 képviselőből hivatalosan 76-al rendelkezik a koalíció, pont annyival, amennyi szükséges az államfő által megvétózott törvények újbóli elfogadásához. A szlovák hírportál szerint a Smert és az SNS-t korábban már több ízben kritizáló Cséfalvay nem zárja ki, hogy a megbízatási időszakot független képviselőként fejezi be.

"Arra vagyok kíváncsi, miként viselkedik majd a koalíció és az abban helyet foglaló Híd" – jegyezte meg a képviselő, aki a törvényhozás külügyi bizottságának elnöke. Az Aktuality.sk úgy értesült,

Cséfalvay több ajánlatot is kapott más pártoktól, és a hidas politikus nem is rejti véka alá, hogy a külpolitikai kérdésekben egy húron pendül a PS/Spolu koalíció embereivel. Ettől még azt mondja, nem beszéltek az esetleges csatlakozásáról ehhez a pártkoalícióhoz. Arra a kérdésre, felkerül-e a PS/Spolu listájára, megjegyezte: "Egyelőre nem. No comment".

Cséfalvay arra figyelmeztet, hogy Andrej Danko, a parlament elnöki posztját betöltő SNS-vezető a júniusi parlamenti ülésre nem tűzte napirendre azt a védelmi stratégiai dokumentumot, amit a kormány már 2017-ben jóváhagyott. Ugyanakkor a képviselők elé kerül a Smer és a nemzetiek által erőltetett sajtótörvény, amit a hidas körökben inkább bírálnak.

Cséfalvayn kívül arról is terjengenek pletykák, hogy Martin Fedor is búcsút int a Hídnak, de ő nem tagja a pártnak, csupán a parlamenti frakciójának.

Mindkét képviselő azonban emlékeztet arra, hogy a kormánykoalíciót kívülről támogató exkolláros politikusok – Peter Marček, Martina Šimkovičová és Rastislav Holúbek -miatt nem kettejükön múlik a mostani kormány stabilitása.

Aktuality.sk

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program