Somogyi Szilárd nem etnikai pártot alapítana - szeptemberig még mérlegel

Az állam szociális és gazdasági téren való nagyobb szerepvállalását, a társadalom legszélesebb rétegének érdekképviseletét, valamint a külföldi befektetői tőke szerepének felülvizsgálatát szeretné megvalósítani az új szlovákiai párt alapításába kezdett Somogyi Szilárd, a Szabadság és Szolidaritás pártjának egyetlen egykori magyar képviselője.

Fotó: SITA
Somogyi Szilárd a liberális SaS parlamenti képviselője volt
Fotó: SITA

Somogyi Szilárd az MTI-nek elmondta: a pártalapítás gondolata akkor fogalmazódott meg benne, miután - számára meglepetésként - sok pozitív visszajelzést kapott a Szabadság és Szolidaritásból (SaS) való kilépését indokló szavaira. Somogyi akkor ideológiai nézetkülönbségekkel indokolta távozását. Elmondta: nem hisz a piac mindenható szerepében, és indokoltnak tartja az állam - a lakosság széles rétegeinek érdekében tett - nagyobb szerepvállalását. Rámutatott: mindegyik szlovákiai párt a választások előtt éppen ennek a széles társadalmi rétegnek a képviseletét ígéri, csak éppen a választások után hajlamos erről elfeledkezni.

Somogyi rámutatott: e nézeteire kapott visszajelzések alapján tette meg az első lépéseket annak irányában, hogy egy "nagy tömegek érdekeit képviselő" párt megalapításába kezdjen. A párt elsődleges célkitűzései között azt említette: hogy javítsa annak a széles társadalmi rétegnek a helyzetét, amely a rendszerváltás óta eltelt időszakban "mind rosszabb helyzetben leledzik". "Úgy gondolom, hogy az állam elsődleges feladata az, hogy polgárai szociális biztonságáról gondoskodjon, olyan körülményeket teremtve, hogy egy normális, tisztességes embernek ne legyenek megélhetési gondjai" - állítja Somogyi.

Leszögezte: "Többek között felül kell vizsgálnunk azokat a szerződéseket is, amelyek kiszolgáltatták az ország lakosságát és gazdaságát a felkészültebb, Szlovákián kívüli befektetői érdekeknek." Hozzátette: az államnak saját lakosai érdekképviseletét kell szem előtt tartania, nem pedig a külföldi befektetőkét.

Az általa hangoztatott elképzelések alapján Somogyi leendő pártját már előzetesben a politikai spektrum bal oldalára sorolta be a pozsonyi sajtó. A politikus ezzel kapcsolatban elmondta: nem látja értelmét, hogy küzdjön az ilyen jelzők ellen. Ugyanakkor rámutatott: a mai politika világában a különböző jelzők sokszor csalókák lehetnek.

"Magyarországon például a kormányzó Fidesz az a párt, amely a bérből és fizetésből élő embereknek az érdekeit képviseli, ennek ellenére senkinek sem jutna eszébe azt állítani róla, hogy baloldali párt" - mutatott rá Somogyi Szilárd. Hozzátette: Szlovákiában ő hasonló nézeteket vall, és leendő pártja éppen ezeknek az embereknek az érdekképviseletét akarja megvalósítani.

Bugár Béla, a Híd elnöke a múlt héten Somogyi pártalapítási terveivel kapcsolatban azt nyilatkozta: kíváncsian figyeli a fejleményeket, de nem lát teret újabb etnikai alapú párt létrehozására Szlovákiában. Bugár e nézetével összefüggésben Somogyi Szilárd elmondta: a jövőben sem fogja megtagadni a nemzetiségi érdekek képviseletét, ám pártja elsősorban értékorientált lesz.

"A Magyar Koalíció Pártja a kisebbségi politika helyénvaló modelljét képviseli, ezt - megítélésem szerint - nagyon jól csinálja, ezért véleményem szerint felesleges lenne nekünk most ilyenben gondolkoznunk" - szögezte le Somogyi.

A párt megalapításának időpontjával kapcsolatban feltett kérdésre adott válaszában elmondta: "Jelenleg a konzultáció folyamata zajlik, magamnak szeptemberig adtam időt arra, hogy végső döntést hozzak."

(MTI)

Komentáre

Szilárd, szerinted az MKP tényleg jól csinálja...? Kik dumáltak meg...?

A Szilárd eddig még csak a kutya f..szán csomó nem volt, most saját kutyát akar. A marhára balos elszólásai (még az SaS-ben) mindenkit kiakasztottak, kirúgás lett a vége, bár ő kilépésről beszél.  Noooormááális ?  Persze kell egy bohóc is a cirkuszba.

Szilárd induló liberálista nézeteit régebben párszor ostoroztam. Tudott nagy marhaságokat trombitálni a SaS szárnyai alatt. Nemzeti érdek-kukorékolása is jórészt nevetséges volt. Sokszor magam sem tudtam, hogy a liberálista maszlagot komolyan gondolja-é? Aztán robbantott, kommunista véleményét megerősítve kilőtte magát a fészekből. Már akkor sejteni lehetett, hogy valami gond van a pók körül. Habár szimplán naiv dilettánsnak tűnik, de jobban odafigyelve nagyon veszélyes, provokatőr. Hogyaszongya: Szlovákiában ő hasonló nézeteket vall, mint a Fidesz.  Ezen kívül púder. Hoppá hopp! Pajtikáim, őkelme mifelénk meg Ficónak akar konkurálni. Igaz-e? Befejezésként azért még gyorsan írjam a veszélyét, már indulása előtt. Értékorientalista lészen a guru szerint, de legelébb nemzeti kisebbségi vizekben fog halászni, sőt orvhalászni. Ottand meg má most is van egy rapsic. Hát szép kis pályát szeretne bérepülni. Szerencsére még gondolkodik. Vagy szerencsétlenségünkre. Áldás, békesség.

Egy ilyen meredek, hirtelen átmenet a liberalizmusból a kommunizmusba félelmetes. Aki ilyet tesz, az vagy hülye, vagy már nem maradt más, amivel felhívhatná magára a figyelmet.  Mindkét eshetőség szánalmas, csak remélni lehet, hogy a majdani választók nem eszik meg ezt a süket dumát.

  komentár