Svätopluk a szlovákok királya?

Először keresgéltem a mentő körülményeket Robert Fico számára. Talán többet ivott a tegnapi túrócszentártoni ünnepségen, hiszen azzal kezdte a beszédét, hogy félcipőben érkezett, és bizony nagyon fázik.

Aztán azt is közölte, hogy Jánošík a kormány§nak nagy példaképe. Elképzeltem magamban, hogy szétvetné a közröhej Magyarországot, ha Gyurcsány Ferenc, Orbán Viktor vagy anno, akár Torgyán József is kijelentette volna, hogy Rózsa Sándor a nagy elődjük.

Martinban senki sem röhögött. Igaz, nem is nagyon tapsolt.

Akkor is csak ímmel-ámmal csapták össze meggémeberedett tenyerüket, amikor a miniszterelnök arról beszélt, hogy a nagymorva birodalomban valójában „régi” szlovákok, tehát nem szlávok éltek, következésképpen Svätopluk tekintendő a szlovákság első királyának. Állítsunk hát neki szobrot Pozsonyban. Miért ne, ha a magyaroknak lehet Szent Istvánjuk, a cseheknek meg Szent Venceljük – hergelte Fico önmagát és a mintegy ezer hallgatóját.

Ekkor értettem meg, hogy a szlovák kormányfő nem alkalmazott alkoholos beöntést a beszéde előtt. Amit mondott, az sajnos, a tudatos, nacionalista kormánypolitika, részben pedig pártstratégia része.

Tudományos érvekkel könnyű megcáfolni a kormányfő elmeszüleményét. Dušan Kováč és más neves történész sokszor és ma ismét leszögezte, hogy a nagymorva birodalomban szlávok és nem „régi” szlovákok éltek, a nyelvük sokkal inkább az oroszhoz és az ukránhoz állt közelebb, mint a mai szlovákhoz. A szlovákság önmeghatározásának kezdetei leginkább a 13.századra tehetők, nemzeti identitásuk kialakulása pedig hat évszázaddal későbbre, amikor Anton Bernolák meg Ľudovit Štúr megteremtette az irodalmi szlovák nyelvet. Ezek a tények, amelyeket egyetlen tisztességes régész és történész sem cáfol.

Természetesen akadnak áltörténészek a Matica slovenská egykor tekintélyes kulturális, ma nacionalistává züllő szervezetben, akik nem restek a legkülönbözőbb történelemhamisítással traktálni a politikusokat és másokat. Mielőtt elítélnénk őket, azért ne feledjük: tüsténkednek hasonszőrű magyar álnokok és dilettánsok is, akik a rovásírást akarják bevezetni vagy például a sumér-magyar ősi szálakat felmutatni. Szerencsére, a magyar politikusok többsége nem dől be nekik.

Nem úgy, mint Robert Fico, aki ebben a vonatkozásban nem különb Ceausescunál. A román diktátor ugyebár a dákóromán elméletet hirdette, feltúratta Kolozsvár belvárosát is, ahol Mátyás király szobra állt, viszont dákoktól származó leletet az istennek sem talált. Fico sem tud felmutatni egyetlen tudományos érvet sem arra nézvést, hogy Svätopluk szlovák király lett volna.

Őt azonban nem a tudomány érdekli, hanem a hatalom. Nyilván úgy gondolja, hogy a magyarellenességgel párosuló mélynemzeti melldöngetésével és hőbörgéseivel még több hívet szerez a kormánya, s lehetőleg a Smer számára is. „Klasszikus nacionalista eszközeivel Fico sikeresen versenyez Ján Slotával, aki mindezt primitívebben, a kormányfő pedig valamivel kifinomultabban nyilvánul meg“ – nyilatkozta Miroslav Kusý neves szlovák politológus.

Nem lesz könnyű szembeszállni Robert Fico törekvéseivel, nacionalista vonalvezetéseivel. Szeretnék bízni a szlovákság többségének józanságában. Akik talán belátják, hogy ilyen fantazmagóriák leginkább a tizenkilencedik században vagy még korábban születtek. A mai Európában, különösen az unióban naftalinszagúak.

Ha így lenne, akkor Svätopluk, akár a sírásója is lehetne Robert Ficónak.

Ha a szlovákok többsége valóban igy gondolná...

Hozzászólások

pédául, most akkor Badiny Jós Ferenc álnok volt-e vagy dilettáns?

Meg ha az eredettan, összehasonlító nyelvészet meg mit tudom én milyen tudományokról van szó - szóval összevetve: tudományról - akkor mit számít, hogy valami kérész-életű politikus elfogadja-e az eredményeket?

Másnak talán világos ez. Lehet, csak én nem értem...

A magyarul beszélő csehszlovák újságírónak van egy(?) idegesítő szokása. Nem találhat akkora szláv marhát, hogy rögvest mellé ne társítaná annak vélt magyar pandanját - "Mielőtt elítélnénk őket, azért ne feledjük: tüsténkednek hasonszőrű magyar álnokok és dilettánsok is!" - bizonyítandó, mi sem vagyunk kevésbé csököttek. Csakhogy. Tértúró Funar, svatoplukista-valaskás Fico, valamint a rovásírás magyar kutatói közt párhuzamot vonni ordenáré csúsztatás. A rovásírás történelmi emlékeit sorolhatnánk gazdagon a szarvasi csonttűtartótól a homoródkarácsonyfalvi templomfeliratig, a szabadbattyáni honfoglaláskori bronz övcsattól a Rudimentáig, de proletár-nemzetközileg előképzett csehszlovák tollásznak minek? Kár belé...

A kolléga persze, lássuk be, korántsem "a Tértúró Funar, svatoplukista-valaskás Fico, valamint a rovásírás magyar kutatói közt von párhuzamot". Hanem például olyanokra utal, mint amilyen te vagyol, igazi magyar "berliner". Aki csak azért képes "magyarul beszélő csehszlovák újságírónak", vagyis nem magyarnak minősíteni egy tollnokot, mert ilyesmit merészel tenni. Ítéleted tehát, igencsak finoman szólva, igencsak kikonstruált és egyáltalán nem elegáns.

utalt volna vigéc-Szilvássy? Talán... Említett úr magyar származását, tehát ab ovo magyarságát semmivel meg nem kérdőjeleztem, a "csehszlovák", mint jelző használatával a gondolkodását jellemeztem inkább. Egy igen jelentékeny lélekszámú populációs szegmens elkötelezett hívét. Azon nagyszámú magyarok szószólóját, akik trianon tragédiáját isteni igazságszolgáltatásként fogva fel, Csehszlovákiában kivetnivalót nem találva, ma is imádják a rabságot. Sokan vannak. Sokan vagytok, László!

minősítetted az újságírót, mert nem osztod a véleményét... Ez világos, tehát ne magyarázkodj. Amit pedig Csehszlovákiáról meg Trianon tragádiájáról zagyválsz, az olyan hülyeség, amit, ha megenne egy kutya, rögtön megdöglene tőle. Remélhetőleg sokkal kevesebben vagytok ilyen kváziforradalmárok, mint amekkora hangzavart képesek vagytok kelteni.

kevesen vagyunk, ti pedig túl sokan. A mennyiség azonban csak a marxisták szerint csap át végül minőségbe. Egy gondolat életrevalóságát, igazságát nem híveinek száma bizonyítja. Szilvássyhoz vissza. Ha nem tartanám magyarnak szóba sem kerülne. Mi dolgom lenne egy idegennel? Épp az bánt, hogy magyar létére... Meg kell kérdezzelek, László, szeretted-e, illetve szereted-e ma is Csehszlovákiádat?! Igenlő válasz esetén kinológiai aggodalmad alaptalan.

az embereket szeretem vagy nem. Valamint a szabadságot, a zenét, az irodalmat, képzőművészetet, filmet stb... Kulturális és társadalmi értékrendekhez kötődöm. Nem is értem a kérdést.

ParaBarak, Berlin "magyarul beszélő csehszlovák újságírónak" veled hasonszőrű  tollászokat illetett, akik hajdanán a kommunista párt hív csecsszopói valának és intyernácionális múltjukat meghazudtolva mostanság a magas kultyúra és szabadság értékrendjéhez kötödnek. Áldás, békesség.   

Szilvássy úr valóban nem a rovásírás kutatóiról beszélt, hiszen rovásírás van.

Arról viszont én sem tudok, hogy bárki be akarná vezetni Magyarországon a rovásírást a latin betük helyett.  De kiváncsi vagyok, honnan vette a cikk szerzője, mint létező fenyegetést.

Most én vagyok a hülye, vagy ennek az országnak a választott vezetői? A nemzeteknek, amelyeknek történelmük van, vannak nagyjai. A történelem által kigenerált nagyjai. A franciák Napoleont nem azért tisztelik, mert törvény írja elő. Az amerikaiak így vannak Washingtonnal. És most folytathatnám tovább. A nemzet atyja Hlinka, a példakép Jánošík, a király Svätopluk. Szép elődökkel és példaképekkel látta el magát államalkotó nemzetünk. Csak remélni tudom, hogy ez a hülyeség nem ragályos.

Megjegyzem, Svätopluknak annyi köze volt a szlovákokhoz, mint egy maori törzsfőnöknek a vikingekhez. Ennyi erővel Civakodó Henrik tetteit is ünnepelhetik Detván.

"Tudományos érvekkel könnyű megcáfolni a kormányfő elmeszüleményét" - hol vannak a magyar-sumér kapcsolatot megcáfoló, vagy a finnugor elméletet alátámasztó "tudományos érvek"?

Ha már annyira tudományosak kezdünk lenni....

Hihetetlen, rezzenéstelen szemmel hazudnak. Kérdem én, hová halad a szlovák történelemoktatás? Hogy lehet legendákot tényként kezelni?...A rovás írással példázódni szerintem kicsit durva.

is emeltethetne pozsonyban. Vagy Janosiket. De a lengyelek magukenak mondjak Janosikot. Akkor most kie?

József, bravó! Egyszerűen nagyszerű! Velősen: kormányfőd tupa, de a magyarok is igyekeznek. Áldás, békesség.  

..hogy egy 2008-as cikket kommenteltek vadul? :-) Bár én is szeretnék időutazni...

Tényleg régi cikk! Hogy a csudába került ide?

Hát úgy, hogy 2008. januárjában megíródott, feltettük, most valaki elolvasta, kommentelte :-), bekerült a komment a legfrissebb hozzászólások közé, a többiek meg reagéltak rá :-) Semmi furfang, semmi varázslat :-)

zuboly, régi, de láss csudát, még ma is aktuális! Ez ám a teljesítmény. Áldás, békesség.  

  hozzászólás