Megkezdődött a tömeggyilkos Breivik pere

Megkérdőjelezte az oslói bíróság illetékességét a 77 rendbeli gyilkossággal vádolt Anders Behring Breivik, akinek pere hétfőn kezdődött meg a norvég fővárosban.

Fotó: SITA/AP
Anders Behring Breivik a tárgyaláson
Fotó: SITA/AP

Breivik tavaly júliusban pokolgépet robbantott Oslo kormányzati negyedében, majd rendőri egyenruhát öltve Utoya szigetére ment, ahol automata fegyverével 69 tinédzsert ölt meg egy ifjúsági tábor résztvevői közül. Terrorista tevékenységgel és 77 rendbeli, előre kitervelt szándékos emberöléssel vádolják.

A vádlott, korábbi kijelentéseivel összhangban, azt mondta: elismeri az összes tettet, amellyel vádolják, de nem érez miattuk büntetőjogi felelősséget, "önvédelemből" cselekedett.

A sötét öltönyt viselő 33 éves férfi mosolyogva lépett be a tárgyalóterembe, majd miután levették róla a bilincset, mellkasát a szíve fölött megütve, majd ökölbe szorított kezét magasba emelve üdvözölte a jelenlévőket.

Ezerötszáz oldalas kiáltványa szerint, amelyet még ámokfutása elkövetése előtt írt és tett fel az internetre, ezek a jelek "az erőt, a becsületet és az Európa marxista zsarnokainak szóló kihívást" szimbolizálják.

Első megszólalását arra használta fel, hogy kijelentse: nem ismeri el norvég bíróságok illetékességét, mivel azok a multikulturális eszmét támogató pártoktól kapták felhatalmazásukat. Ezenkívül - mint mondta - nem ismeri el Wenche Elisabeth Arntzen bíró illetékességét sem. Ezt azzal indokolta, hogy a bírónő a barátnője Gro Harlem Brundtland volt munkáspárti miniszterelnök lánytestvérének. Amikor a bíró rákérdezett foglalkozására, a vádlott azt mondta: író, aki most éppen börtönben ül, és ott dolgozik.

A tárgyalásnak mintegy kétszáz fős hallgatósága van, felerészben a túlélők és az áldozatok hozzátartozói, felerészben újságírók. Végig jelen lesz Breivik öt napig tartó vallomástételén az a négy pszichiáter, akinek feladata a vádlott viselkedésének megfigyelése.

A férfi már korábban elismerte, hogy ő követte el, amikkel vádolják, de kijelentette: azokra azért volt szükség, hogy megvédje Norvégiát a muzulmánoktól. Azért ölt a kormányzati negyedben és a kormányzó Munkáspárt ifjúsági táborában, mert a baloldali politikai erőket teszi felelőssé a bevándorlásért - tette hozzá.

(MTI)

  hozzászólás