TANÁRI SZTRÁJK: Hihetetlenül alulfizetettek a pedagógusok Szlovákiában

Már évek óta átlag alatt keresnek a pedagógusok Szlovákiában. Az alap- és középiskolák oktatói például az átlagbértől annak negyedével kevesebb pénzből kénytelenek megélni.

Paraméter-archív
A legkisebbektől kezdve megtanítják a gyerekeket a legfontosabb tudnivalókra, mégsem becsülik őket
Paraméter-archív

Csütörtökön reggel hattól este hatig tart majd az oktatásügyi dolgozók figyelmeztető sztrájkja, amelyhez az alapiskolák mintegy 90, a középiskolák nagyjából 80 százaléka és a főiskolák, egyetemek egyharmada csatlakozik.

Ezderül ki abból a felmérésből, amelyet a platy.sk portál készített több mint kétezer pedagógus által nyújtott információkból. A portált a Profesia társaság üzemelteti.

A művészeti alapiskolák, valamint az óvodák esetében még rosszabb a helyzet, ők ugyanis csak a szlovákiai átlagbér 62-64%-át vihetik haza.

Miroslav Dravecký, a platy.sk munkatársa közölte, hogy amennyiben a kormány engedne a tanárok követeléseinek, és fizetésüket az átlagbér 1,2-, illetve 2-szeresére emelnék, abban az esetben bérük számításaik szerint mintegy 1066-1778 euró között mozogna. Dravecký kiemelte, hogy ez a fizetés egy banki, kereskedelmi, illetve marketingszektorban tevékenykedő, főiskolai végzettségű személy bérének felel meg Szlovákiában.

A megyei átlagbérekhez viszonyítva az Eperjesi, illetve a Besztercebányai kerületben a legkisebb a különbség. Itt ugyanis 6, valamint 8 százalékkal marad el a középiskolai tanárok átlagbére a megyei átlagtól. Így az e megyékben dolgozó középiskolai tanárok bére 674 (Eperjes megye), illetve 689 (Besztercebánya megye) tesz ki.

A középiskolai pedagógusok esetében ugyanakkor a legnagyobb differencia Pozsony megyében mutatható ki. Itt ugyanis 36%-kal kevesebbet keresnek az átlagbérnél. Ez még akkor is igaz, ha a pozsonyi tanárok átlagbére (693 euró) a legmagasabbak közé is tartozik az országban.

Dravecký szerint ez érdekes mutató, mivel kiderül belőle, hogy például Eperjes megyében egy tanár a jobban keresők közé tartozik, míg Pozsonyban éppen ellenkezőleg. Hozzátette, Pozsony megye éppen ezért tervezi, hogy jövőre több pénzt különít el az oktatásügyi intézmények pedagógusi és nem pedagógugis alkalmazottai számára, így mintegy 30 euróval emelkedhet a bérük.

A portál közlése szerint a pedagúgusok alulfizetését bizonyítja az az összehasonlítás is, amely bérüket olyan pozíciókban dolgozók jövedelmével veti össze, amelyek esetében jóval alacsonyabb végzettséget követelnek. Eszerint a hegesztők, kőművesek, futárok, lakkozók, esztergályosok, de még a festők is többet keresnek a főiskolai végzettséggel rendelkező pedagógusoknál, a különbség pedig néhol eléri a 100 eurót is.

Csehországgal való összevetésben az ottani művészeti alapiskolai pedagógusok a szlovákiai alapiskolai átlagérek (568) mintegy másfélszeresét keresik. Az óvodai, alapiskolai és középiskolai bérek között is mintegy 30-40% a különbség.

Hozzászólások

BRUTTÓ!!!!!! bérekről van szó, csak hogy világos legyen. Olyan szektorban, ahol a túlórákat nem szokás kifizetni, hanem pótszabadságban adják ki, ahol a szabadságok felével a törvény szerint nem igazán rendelkezhetnek az alkalmazottak, mert a szünidőhöz igazítják, s ahol jórészt nincs mód munkahelyen belül többletjövedelemhez jutni sem a színvonal, sem a teljesítmény növelésével. S ahol néha éves szinten sem éri el a prémium a háromjegyű számot bruttóban. Egyetemi szinten például állandó munkaszerződések sem léteznek, 1-5 évenként mindenki újrapályázza az állását.

Dunat dravat tiszat lehetne rekeszteni. a Sellyejanos edgyetem tonnaszamra allitja elo a DIPPimoplazott tanarokat 1-4szakon,a sok rajztanart,a jovo ertelmiseget,madgyardiplomasokat....szanalom. amibol sok van,annak nincs erteke...tultelitett a piac tanarfronton...enektanar kulon  ertek! a sok szarbol semmit nem hasznalni az eletben,csak a szar rendszer szar reszei.....tanultak volna masnak...de ezt dobta a gép...

Átlag 600 eurós fizetésükkel alulfizetettek?.... röhej a köbön, az átlag melós nem keres 340 eurónál többet, akkor ki van alulfizetve?! Ilyen alapon egész Szlovákia sztrájkolhatna!

Az átlag melós befektet jó esetben 8-9+3-4 év becsületes tanulást (és annak költségeit), rosszabb esetben 5-6 év után marad ki általánosból még mindig becsületes segédmunkásnak.

Az átlag pedagógus rosszabb esetben is befektet  8-9+4+5 év becsületes tanulást (és annak magasabb költségeit), jobb esetben további 3-6+5 évet (és annak még magasabb költségeit) a fokozatszerzésbe.

Átlag melós átlagban felel 1-20 ezer euró vagyonért és műszakonként kb. 0-20 emberéletért, átlag pedagógus minimum ugyanennyi vagyonért, kb. 1-600 életért + felmérhetetlen, mennyiben ennyi élet és az agész társadalom alakításáért.

Sorolhatnánk, de nincs sok értelme, mert már ennyiből is látszik, hogy a korrekt összehasonlítás annak bonyolultsága miatt lehetetlen.

Jómagam voltam munkanélküli, segésmunkás, pedagógus is. Tudom, miről beszélek.

Minek nyavajognak...  a nővérek fizetését is megemelte az állam...     most meg mindent visszavesz..                  az orvosok meg átlag 1700 eurot keresnek.                nem érzek együtt  senkivel mert én 300 eurot keresek    havi 190ora meloval.   pedig tanultam eleget.     engem ki sajnál vagy a többi 3millio szlovákiI EMBERT  aki szintén ennyit keres.                    

pl. én

 

Én nagyon szívesen kipróbáltatnám bárkivel 2-3 napra a pedagógusi pályát!!! Kíváncsi lennék, azután mi lenne a véleménye. Fejvesztve menekülne....és persze szembesülne a ténnyel, hogy milyen a sok izgága és " okos" gyereket megtanítani akár egy nagyon egyszerű dologra is, és hogy milyen erőfeszítéseket kell tennie a pedagógusnak a siker eléréséhez, nem beszélve az idegbajról, amit a sok elkényesztetett, szófogadatlan, szemtelen és rossz gyerek okoz. (Tisztelet azoknak a szülőknek és gyerekeiknek, aki nem ilyenek, mert szerencsére ilyen is van, de sajnos egyre kevesebb.)

Én meg nehéz fizikai munkát végzek napi 11 órában.És mindemellett idegfeszítő is amit csinálok.Vagyis nem kellazt gondolni,hogy az egyik munkája rosszabb mint a másiké.Ezek a dolgok,,erőfeszítés,idegbaj,ezek mind mind a mai munkahelyeken jelen vannak.A munkahely csere felajánlása méltetlen dolog.Lenézi ezzel a másik kékezi munkást aki  a nemtermelő munkaerő bérét kitermeli.Minden munkábnak van hátulütője.Az,,okos gyereket megtanítani,,.....mit nemondjak...ebben iagazt adok.De ettől még nem kell azt hinni csak a tanári munka a megerőltető!

Én elhiszem,hogy kevés a tanárok fizetése..de urambocsáss!!A kétkezi munkásnak is!!A nemtermelő munkaerőnek a termelő munkaerő kaparja ki a gesztenyét!!Ne felejtsük el!!Van aki gyerekeket tanít van aki hidegben ,hőségben ,esőben kint dolgozik.Vagy éppenségen kemény fizikai munkát csinál napi 12 órában!És azok sincsenek hülyére fizetve.

  hozzászólás