Érvénytelenítették a magyar állampolgárságát nyíltan felvállaló komáromi Fehér István személyi okmányait

Pénteki hatállyal érvénytelennek minősítették a szlovák hatóságok Fehér Istvánnak, a magyar állampolgárságát nyíltan felvállaló egyik komáromi magyar a személyi okmányait - közölte az MTI pozsonyi irodájával az érintett pénteken.

Fehér István - magyarhirlap.hu
Fehér István - magyarhirlap.hu

A szlovák állampolgársági törvény alapján 3000 euróra büntethető az a személy, aki nem közli a hatóságokkal, hogy megszerezte más ország állampolgárságát is, amennyiben közli, megvonják tőle a szlovák állampolgárságát.

Az első Fico-kabinet idején (2006-2010) elfogadott jogszabály módosítása az ősszel kerülhet a pozsonyi törvényhozás elé. Bár ez a - ismét kormánypárti műhelyből származó - módosítástervezet enyhítéseket tartalmaz, azok a gyakorlatban nem változtatnának a magyar állampolgárságot szerzett felvidéki magyarok helyzetén. A módosítás ugyanis azzal számol, hogy szlovák állampolgárságát csak az a személy tarthatná meg, aki úgy szerzett külföldi állampolgárságot, hogy közben egy meghatározott ideje az adott országban él. Azok, akik úgy kapnának külföldi állampolgárságot, hogy nem fűzi őket "szoros kapcsolat" az adott országhoz, továbbra is elveszítenék szlovák állampolgárságukat.

Fehér Istvántól pénteken már harmadik alkalommal próbálta bevonni a személyi okmányait a rendőrség. Miután ennek teljesítését ezúttal is megtagadta, közölték vele: személyi igazolványát augusztus 10-i hatállyal érvénytelenítették, törölték a schengeni nyilvántartásból, és így az érvénytelen okmányt a jövőben bármikor lefoglalhatják tőle.

Fehér Istvánt először még tavasszal a munkahelyén, az iskolában keresték fel a rendőrök, azt követelve, adja le az okmányait, mivel a hatályos szlovák törvények értelmében már nem számít szlovák állampolgárnak. Miután ezt megtagadta, júliusban - több más sorstársával együtt - ugyanezzel az indokkal idézték be a rendőrségre. Az idézésre levéllel válaszolt, amelyben a szlovák alkotmány azon részére hivatkozva tagadta meg okmányai beszolgáltatását, amely kimondja: szlovák állampolgárságától senkit nem lehet akarata ellenére megfosztani. Fehér Istvánt ezt követően, péntekre ismét beidézték a rendőrségre.

"Ezúttal elmentem a rendőrségre, de a személyigazolványomat inkább el sem vittem magammal, az útlevelemet - amely már lejárt - viszont leadtam, mert nem akartam kétszeres bírságot fizetni" - ismertette a történteket az MTI-nek Fehér István. Elmondta: a rendőrségen a szlovák állampolgársági törvényre hivatkozva kérték tőle az okmányai leadását, ő viszont ezúttal is a szlovák alkotmányra és a vonatkozó nemzetközi jogi normákra hivatkozva tagadta meg ennek teljesítését. Hozzátette: személyi igazolványa beszolgáltatásának megtagadása miatt 33 eurós bírságot róttak ki rá, majd közölték vele, immár érvénytelen igazolványát bárhol és bármikor elkobozhatják tőle.

Fehér Istvánéhoz hasonló idézéseket kapott a rendőrségtől a magyar állampolgárságát nyilvánosan felvállaló többi szlovákiai magyar is. Információink szerint ők is megtagadták személyi okmányaik beszolgáltatását. "Magam is kaptam egy idézést a héten, de úgy döntöttem, át sem veszem" - tájékoztatta az MTI-t Boldoghy Olivér, az ügy egy másik érintettje.

A szlovák belügyminisztérium júliusi közlése szerint a 2010 júliusában hatályba lépett szlovák állampolgársági törvény alapján, annak első két éve során 296-an vesztették el szlovák állampolgárságukat, közülük 25-en a magyar állampolgárság felvétele okán.

Bár ezzel kapcsolatos hivatalos adatok nem kerültek nyilvánosságra, az egyszerűsített honosítási eljárás alapján magyar állampolgárságot szerzett felvidéki magyarok számát néhány száz és egy-két ezer közöttire becsülik.

mti/para

  hozzászólás