Híd-MKP: Semmi meglepetés – nem borultak egymás keblére

A Híd és az MKP szerda délelőtti egyeztetésén a két pártelnök, Bugár Béla és Berényi József is jelen volt a Csemadok pozsonyi székházában.

A viszony továbbra is intelligens iszony? - Somogyi Tibor felvétele
A viszony továbbra is intelligens iszony? - Somogyi Tibor felvétele

Berényi József, az MKP elnöke úgy látja, a párt és a Híd tárgyalásai rögtön szószegéssel indultak. Véleménye szerint ugyanis az előzetes megállapodásokban az alelnökök találkozójáról lett volna szó, ehhez képest pedig azokon megjelent Bugár Béla is. Így az eredetileg Szigeti László által vezetett MKP-s delegáció kiegészült a késve érkező Berényivel. Berényi a regionális választások kapcsán kifejtette, az MKP regionális szervezeteinek önálló döntési joga van, abba nem lehet felülről beavatkozni.

A korábban alelnöki szintű szakmai tárgyalásnak meghirdetett találkozón eredeti szándékával ellentétben Berényi azért látta jónak megjelenni, mert megtudta, a Híd elnöke is megjelent ott.

A Híd pártot Bugáron kívül az alelnök, Simon Zsolt és a a párt parlamenti frakcióvezetője, Solymos László képviselte, az MKP nevében, az alelnök, Sigeti László, valamint Auxt Ferenc, Csúsz Péter és Hájos Zoltán vett részt az egyeztetésen.

A Híd tárgyalódelegációja, amint arról előzetesen tájékoztattak szóba hozta a két párt megyei szintű együttműködésének szükségességét, hogy a jövőre esedékes megyei választásokon ne diszkvalifikálják egymást a képviselőjelöltek. A Paraméter információi szerint a szóban forgó együttműködést az MKP vezetői rábíznák a megyei pártstruktúrákra.

Bugárék felvetették továbbá, hogy az MKP is szálljon be a Híd és a Smer-SD kissebségi kormánybiztosról és annak hatásköreiről szóló tárgyalássorozatába, Berényi József azonban visszautasította ezt.

„A tárgyaláson javasoltuk, hogy rendszeres időközönként a két párt vezetői egyeztessenek majd az időszerű kormányanyagokról. Az MKP képviselői javaslatunkat elfogadták, felvetették viszont, hogy ezekre a pártközi egyeztetésekre a civil szervezeteket is meghívjuk. Szerintünk két politikai párt tárgyalássorozatába nem szokás beleavatkozniuk a civil szervezeteknek. Ami viszont nem jelenti azt, hogy a Híd ne egyeztessen képviselőikkel”  – tájékoztatta a Paramétert Simon Zsolt, a Híd alelnöke.

Téma lesz az asszimiláció is

A két párt szóba hozta a szlovákiai magyar közösség asszimilációját is, amit szakmai kérdésnek tartanak. "Megállapodtunk, hogy közös szakmai egyeztetéseket indítunk a témakörben. Elképzelhető, hogy nem mindenben fogunk egyetérteni. A kisebbségi oktatásügyről a kultúráról akarunk tárgyalni, de nem maga a tárgyalás a cél, hanem az, hogy eredményeket érjünk el" - nyilatkozta a sajtó képviselőinek Bugár Béla. Berényi József a Híd-MKP találkozót követő sajtótájékoztatóján kijelentette: a szlovákiai magyar közösségnek autonómiára van szüksége a megmaradás érdekében.

(parameter/sita)

  hozzászólás