Pozsony jelképesen megnyitja a kapuit - városnapokat tartanak a szlovák fővárosban, sok érdekes program várja az odalátogatókat

camera

1

Pozsony jelképesen megnyitja a kapuit - városnapokat tartanak a szlovák fővárosban, sok érdekes program várja az odalátogatókat

-illusztráció- (Fotó: TASR) 

Megosztás

A főváros szimbolikusan ismét megnyitja kapuit a lakosság és az odalátogatók előtt, a hétvége (április 20-21) a hagyományos Pozsonyi Városnapokhoz tartozik.

Szent György napja (április 24.) alkalmából teszik ezt. A 21. alkalommal megrendezett esemény programja 15 saját és más szervezettel egyetemben, valamint 14 városrész részvételével jött létre.

Lesznek belépések általában nehezen megközelíthető helyekre, kiállítások, színházi előadások, koncertek, workshopok várják a jelenlévőket, és történelmi járművekkel és Propellerrel juthatnak el a Duna túlpartjára. Újdonság a Nyitott Épületek Hétvégéje, amikor több mint 20 műemlék épületet vagy érdekes helyszínt tekinthetnek meg az érdeklődők.

Betekinthetnek például a Salvator gyógyszertárba, a Klarisszák templomába, a történelmi Szlovák Nemzeti Színház épületébe, a pozsonyi krematóriumba, a Prüger-Wallner- és Liszt-kertbe, vagy Slavínhoz viszik el az érdeklődőket. Az YMCA épületét, a P. O. Hviezdoslav Színház kulisszáit, az Új-és Öreg vásárcsarnokot, a Nova Cvernovkát, a Rómer-házra és az Albrecht-házat is láthatják..

A városnapok hétvégéjét a hagyományos szimbolikus pecsétfeltörés nyitja meg, a Prímási Palota, valamint a városi képtár, múzeum és könyvtár tereinek megnyitása a nyilvánosság számára. A Prímás téren közösségi asztal, az udvarokon társasjátékok és sakkakadémia, a Fő téren az alapfokú művészeti iskolák diákjai, a Ferenc téren pedig régiségbazár várja a látogatókat.

Lesznek még utcai show-k, koncertek, városnéző körutak a Dunán és kabrióval való közlekedés. A kulturális rendezvények mellett sportolási lehetőségek is várják a látogatókat. Számos környezetvédelmi tevékenységet is magában foglal a hétvége.

Pozsony történelméhez kötődik az a hagyomány, hogy Szent György napján megnyílik meg a város lakossága előtt. A városi kiváltságok szerint a 13. század óta a pozsonyiak szabadon választhattak polgármestert és képviselőiket április 24-én. Az akkori Európában egyedülálló városi kiváltság a városháza képviselőinek ünnepségeivel és kötetlen találkozóival járt.

TASR/para

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program