Az olimpia nagy győztesei és vesztesei

Minden olimpiának megvannak a nagy győztesei és vesztesei, de nem csak a sportolók között. A Reuters brit hírügynökség összegyűjtötte a vasárnap zárult londoni olimpia pozitív és negatív hőseit.

Fotó: SITA/AP
Bradley Wiggins, a legeredményesebb brit olimpikon
Fotó: SITA/AP

A GYŐZTESEK

    Michael Phelps, úszó
A medencék amerikai királya négy évvel ezelőtt, Pekingben nyolc aranyérmet nyert, Londonban pedig négy aranyat és egy ezüstöt gyűjtött, ezzel minden idők legeredményesebb olimpikonjává lépett elő, három ötkarikás játékokon szerzett 22 éremmel, amelyből 18 arany. A 27 éves Phelps mindent elért, amit akart, s abban a tudatban hagyhatta el Londont, hogy mobilszáma Barack Obamának, az Egyesült Államok elnökének telefonjában a gyorstárcsázóban szerepel.

Fotó: SITA/AP   (Fotó: SITA/AP)

    Usain Bolt, sprinter
Beszélt, táncolt, futott és barátságot kötött a svéd női kézilabda-válogatottal, amelyből három játékossal közös fotót is posztolt az egyik közösségi oldalon, órákkal a címvédőként 100 méteren aratott diadala után. "Villám Bolt", az atlétika showmanje azzal került be a sport történelemkönyvébe, hogy 100-on, 200-on, és a 4x100-as váltóval is megvédte pekingi bajnoki címét. Talán gyorsabb, mint valaha volt, az viszont biztos, hogy gazdagabb: minden esélye megvan arra, hogy évi 20 millió dollárt keressen.

Fotó: SITA/AP    Ryan Bailey (USA) fut Bolt után (Fotó: SITA/AP)

    Női sportolók
Azzal, hogy Wojdan Ali Seraj Abdulrahim Shaherkani szaúdi cselgáncsozó elindulhatott Londonban, ez volt az első olyan olimpia, amelyen minden országból szerepelt női versenyző minden sportágban. A 17 esztendős dzsúdós csupán 80 másodpercet töltött a tatamin, de így is történelmet írt. Mindemellett a női ökölvívás olyan sikert aratott, hogy négy év múlva, Rio de Janeiróban akár több súlycsoportban is bokszolhatnak majd a hölgyek.
    
    Bradley Wiggins, brit kerékpáros
Az idei Tour de France országúti kerékpáros körverseny győztese a britek hősévé vált, miután megnyerte az ötkarikás egyéni időfutamot, ezzel negyedik olimpiai aranyát szerezte, s hét éremmel a legeredményesebb brit olimpikonná vált. Valamivel később azonban honfitársa, a pályakerékpáros Chris Hoy beérte őt, megszerezte hetedik ötkarikás érmét, igaz, neki a hétből hat aranya van.
    
    Sebastian Coe, a szervezőbizottság kétszeres olimpiai bajnok elnöke
Az 1500 méteren kétszer ötkarikás aranyat nyert Coe a sikeres londoni olimpia szervezőbizottságának elnökeként kétségtelenül nagy lépést tett azért, hogy ő legyen a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) következő elnöke. Emellett minden bizonnyal csak idő kérdése, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) is tagja legyen.
    
    Boris Johnson, London polgármestere
A városvezető remekül lovagolta meg az olimpia keltette hullámokat, sokszor, sokféle módon hívta fel magára a figyelmet, népszerűsége jelentősen nőtt.

Fotó: SITA/AP   Boris Johnson és Arnold Schwarzenegger (Fotó: SITA/AP)

    II. Erzsébet, az Egyesült Királyság uralkodója
A 86 esztendős királynő kellemes meglepetést okozott a világnak azzal, hogy az olimpia megnyitóján nem csak részt vett, de közre is működött: egy rövidfilmben bukkant fel a James Bondot alakító színész, Daniel Craig oldalán, akivel a - televíziós közvetítéssel egy időben, az Olimpiai Stadion kivetítőjén is sugárzott - film szerint együtt, helikopteren, majd abból kiugorva, ejtőernyővel "érkezett" a megnyitó helyszínére, hogy aztán hivatalosan is megnyissa a játékokat.

Fotó: SITA/AP   (Fotó: SITA/AP)

A VESZTESEK

    G4S, a világ legnagyobb biztonságtechnikai cége
A G4S ígérete, mely szerint 10 400 emberrel felel majd a játékok biztonságáért, komoly politikai vihart kavart. Később a vállalat 1,1 milliárd dollárt veszített piaci értékéből, miután időközben kiderült, "kiképzési nehézségek miatt" nem tudta időben kiállítani a szerződésben foglalt tízezer biztonsági őrt, jóllehet erre 280 millió fontot kapott az olimpia 9,3 milliárd fontos költségvetéséből. A szerződés hiányos teljesítése miatt a G4S 50 millió fontot veszített, s hírneve jelentősen romlott.
    
    Az ausztrál és a brit úszók
Az ausztrálok 10 érmet szereztek a medencében, de ebből csak egy volt arany, azt a 4x100-as női gyorsváltójuk nyerte. A 100 m férfi gyors világbajnoka, James Magnussen egyszázad másodperccel csúszott le az aranyról Londonban. A britek csupán három érmet szereztek úszásban, igaz, más sportágakban aratott sikereik miatt ennek kevésbé tulajdonítottak nagy jelentőséget.
    
    A tollaslabda
A sportág jó hírnevét beárnyékolta nyolc női játékos - egy kínai, egy indonéz és két dél-koreai páros - kizárása, a nemzetközi szövetség (BWF) szerint ugyanis ezek a játékosok szándékosan vesztettek azért, hogy az egyenes kieséses szakaszban kevésbé jó ellenfelekkel kerüljenek szembe. A kizárt játékosok között ott volt a világbajnok Jü Jang (Yu Yang), Vang Hsziao-li (Wang Xiaoli) duó. Előbbi a kizárást követő napon bejelentette visszavonulását.

Fotó: SITA/AP       Jü Jang és Vang Hsziao-li (Fotó: SITA/AP)

    Jelena Iszinbajeva
A női rúdugrás kétszeres olimpiai bajnok világcsúcstartója azzal a céllal érkezett Londonba, hogy sorozatban harmadszor is diadalmaskodik. Végül csupán bronzig jutott, mivel az amerikai Jennifer Suhr és a kubai Yarisley Silva is megelőzte.

Fotó: SITA/AP   Jelena Iszinbajeva (Fotó: SITA/AP)

    Az angol adófizetők
Az olimpia megrendezése több mint 9 milliárd fontba került Nagy-Britanniának, s a költségek megnövekedése - a takarékoskodás idejében - többször váltott ki felháborodást. Az például még mindig kérdéses, hogy az Olimpiai Stadiont ki fogja használni a továbbiakban.

(MTI)

Hozzászólások

Brad Wiggins: 4 arany + 1 ezüst + 2 bronz = 7 érem

Sir Chris Hoy: 6 arany + 1 ezüst = 7 érem

 

Namost mivel a matematika szabályai szerint a Descartes-féle koordináta-rendszerben a hat több, mint a négy, ezért a "Bradley Wiggins, a legeredményesebb brit olimpikon" állítás nem biztos, hogy helyes.

 

:)

  hozzászólás