RENDKÍVÜLI ÜLÉS: 300 millió eurót kell találniuk Ficoéknak, különben baj lesz...

Rendkívüli ülést tart a Fico-kormány hétfőn a pénzügyi tárca pénteken nyilvánosságra hozott - a költségvetés adóbevételeinek jelentős csökkenését jelző - prognózisának okán.

Foto: SITA
Peter Kažimír és Robert Fico
Foto: SITA

A rendkívüli ülést pénteken azt követően hívta össze Robert Fico kormányfő, hogy Peter Kažimír, a pénzügyi tárca vezetője nyilvánosságra hozta a szaktárca előrejelzését, amely szerint a csökkenő adóbevételek miatt veszélybe kerülhet a költségvetés 4,6 százalékosra tervezett GDP-arányos deficitje.

A szlovák szaktárca adatai szerint a költségvetés adóbevételei 2012 és 2015 között a belföldi össztermék (GDP) 0,3 százalékával lesznek alacsonyabbak a korábban vártnál. Peter Kažimír szerint ez a költségvetés számára az idei évben 246, jövőre pedig 320 millió eurós bevételkiesést okozhat. Egy ilyen mértékű bevételkiesés a GDP 5,3 százalékára növelné az államháztartás 4,6 százalékra tervezett hiányát az idén, és veszélybe sodorná azt az EU-val szembeni vállalást is, amely szerint Szlovákia 2013-ban 3 százalékra csökkenti a deficitet.

Peter Kažimír arra hivatkozva kezdeményezte a rendkívüli kormányülés összehívását, hogy "a deficit növekedése megengedhetetlen", és pótlólagos intézkedések szükségesek. "Kénytelenek leszünk a jövő évre vonatkozó (kiadáscsökkentést és bevételnövelést előirányzó) konszolidációs csomag összeghatárát az eredeti 1,2 milliárd euróról 1,5 milliárd euróra növelni" - vetítette előre a hétfői kormányülés témáját a miniszter.

MTI/para

Hozzászólások

A lényeget úgy is meg lehetne fogalmazni, hogy hé Fico, ha nem találsz 300 milliót a saját brancsodnál, akkor baj lesz !   Adóemelések után mindig kevesebb pénz folyik be az államkasszába, ezt ma már egy nagycsoportos óvodás is tudja.  Az ész megáll, milyen szakemberek ülnek most a kormányban ?  A Kažimír nem az.  Az adóemeléssel csak csökkentik a bevételeket, elriasztják a hazai és külfölföldi befektetőket, drasztikusan növekszik a munkanélküliség .... és ott van a vége !!!!  Normálisak ezek ???!!!

  hozzászólás