Végzettségi minimumhoz kötné a jogosítványokat az SaS

A közúti törvény módosításával akarja elérni az SaS, hogy a jogosítványhoz való jutást legalább az alapiskola elvégzéséhez kössék – írja a topky.sk hírportál.

Kilenc osztály nélkül nem... Lucia Nicholsonová (Fotó: SITA)
Kilenc osztály nélkül nem... Lucia Nicholsonová (Fotó: SITA)

A javaslat benyújtója Lucia Nicholsonová volt. A javaslat indoklásában a képviselő-asszony arról hír, hogy a jelenlegi állapot szerint a jogosítványhoz két feltételt kell teljesíteni. Egyrészt helyesen kell megírni azt a tesztet, mely a közlekedés szabályaiból, útkereszteződések működésének értelmezéséből és egyéb tudásanyagból állnak. A képviselőnő szerint ezeket a teszteket gyakran kilenc osztállyal sem rendelkező, írni-olvasni sem tudó személyek is teljesítik a szükséges szintet – a 27 kérdésből álló tesztet legalább 50 pontos eredménnyel zárják – a maximum 55 pont.

„Ilyen esetekben fokozott esély van a korrupcióra a jogosítvány-kérelmek körül az olvasni nem, vagy csak korlátozottan tudó személyek esetében.” – állítja Nicholsonová. Szerinte a jogosítványok ilyetén való feltételessé tétele motiváló tényező lenne, hogy valaki befejezze az alapiskolai tanulmányait.

Hasonló korlátozások már külföldön is vannak – tavaly éppen Magyarország vezette be ezt a feltételt.

 - topky.sk/para -

Hozzászólások

Uborkaszezon lenne a parlamentben!? Ezt a dolgot szerintem baromira nem gondoltak vegig. Meg ha IQ teszthez kotnek az egeszet, azt is nagy baromsagnak tartanam, na de ebben a formaban egyenesen diszkriminativ. Megis...mik lehetnek az osszefuggesek egy 43 eves malackai geplakatos vezetesi szokasai es az alltala tanult (vagy nem tanult) negyedik osztalyos tortenelem vagy hetedik osztalyos kornyezet ismeret orak kozt? Ha ez a jogszabaly atmenne, az csak tovabb rontana  a munkaeropiacon azon tarsadalmi retegek helyzetet, akik sorsa amugy sem mondhato tul rozsasnak. Igy, meg ha talalnak is munkat, mar nem fognak tudni bejarni.

  hozzászólás