A magyaroknak hátrányos

Vártam, hogy lesz valami. De nem. Igazából nem. Két illusztris alapítvány meg egy nívósnak tekintett hetilap konferenciát szervezett „Az Orbán-kormány első két éve” címmel. Ezen előadást tartott a címszereplő feje és névadója is. Olyan dolgokat mondott, amikre a „furcsa” igen enyhe kifejezés.

Idézem az MTI tudósítását: „az Európai Unió által javasolt válságkezelést Magyarországnak érdemes elutasítania, a brüsszeli bürokraták által indítványozott lépések végrehajtása ugyanis csak ártana. A kormányfő szerint (…) ellen kell állni azoknak a nyomásoknak, amelyek a magyaroknak hátrányos intézkedéseket akarnak bevezetni az országban. Példaként említette az ingatlanadó bevezetésére tett javaslatot, valamint az energiaár-maximalizálás megszüntetésére érkezett kezdeményezést.”

Most hagyjuk azt, hogy az Orbán-kormány hányféle, „a magyaroknak hátrányos” adó kivetésével próbálja megoldani, nehogy az államfüggő felső réteg az egykulcsos személyi jövedelemadóval nála hagyott pénzt kénytelen legyen vállalkozásokba fektetni – külföldi bankokban való elhelyezés meg a nyomott árakat kihasználó ingatlanvásárlás helyett. A vagyonadó erre a célra jó lenne, de most hagyjuk azt is, hogy az újabb hírek szerint az Orbán-kormány ennek mégiscsak be kívánná vezetni egy nagyon speciális válfaját– azt, amelyik a birtoknagyság további növelését akadályozná meg a közemberek számára, miután az elérhető plusz földeket már leosztották a baráti magyaroknak. Hagyjuk továbbá, hogy például a gázártámogatás megszüntetése után az energiaárak maximálása semmi egyéb, mint tettleges, kártékony piacellenes demagógia.

Ennél lényegesebb, hogyan képzeli a miniszterelnök azt a „bonyolult taktikai akciósort”, amivel ellenállna az Uniónak. Megint idézem az MTI-t.

„Hangsúlyozta azonban, hogy a diplomácia »táncrendje« miatt az elutasítást úgy kell előadni, »mintha egyébként barátkozni szeretnénk«. »Ezek azok a politika művészetéhez tartozó mozdulatok, hogy majd a hét javaslatból kettőre-háromra - úgyis megcsináltuk már, csak ők nem vették részre - rábólintunk, a maradék kettőt pedig, amit nem akarunk, úgy utasítjuk el, hogy a többségét tulajdonképpen elfogadjuk« - fejtette ki, megjegyezve, hogy ez egy bonyolult játék.”

A kisebbik baj az, hogy a táncrend nem az, aminek Orbán gondolja, nem koreográfia, a „pávatánc” mozdulatainak sorozata, hanem az Értelmező kéziszótár szerint: „(Bálban) a táncok sorrendjének (selyemzsinóron függő) könyvecskébe írt jegyzéke.” De hát ne várjuk el magyar politikusoktól a magyar nyelv túlzottan alapos ismeretét, mert még globálplutokrata magyarellenes nyomásnak hiszik.

A nagyobbik baj: Orbán nyilvánosan elrészletezi, hogyan akarja becsapni tárgyalópartnerét. Konkrétan az Európai Bizottságot. Mellesleg ez olyan testület, amelyik nem őtőle függ, hanem fordítva. Bizony, „bonyolult játék” a politika, de a sakk is az, és a sakkban nem szokás előre megmondani az ellenfélnek – ha már annak nyilvánítjuk – a következő négy lépésünket. Kettőt sem.

Van erre egy szakkifejezés a népi gyógyászatban, amit még a középcsoportos óvodások is szívesen alkalmaznak, ha nem szól rájuk miatta az óvónéni.

A helyzet az, hogy Orbán megszűnt politikus lenni. Nem egyszerűen „álomvilágban él”, mint az LMP egyébként helyesen mondja, hanem hiányzik a kvalifikációja a politikusi szakmához. Már az sem elég pontos leírás, hogy „hozzáhülyült” legfőbb bázisához, az öregedő kriptokádárista értelmiséghez – túl van ezen. Valaha penge okos volt, remek taktikai érzékkel. Mostanra – úgy, hogy rajongói, cselédei, szakmai önérzetüket minden frász ellenére megőrző kiszolgálói nem is veszik észre – aktív politikusból nulla találataránnyal okoskodó nyugdíjassá vált.

Tölgyessy Péter jegyezte meg egyszer, hogy demokráciában még a legjobb politikus is legföljebb tizenöt-húsz évet bír aktívan a pályán. Mármost ez vagy nem demokrácia, vagy –

A szerző az Élet és Irodalom rovatvezetője.

Címkék: 

Hozzászólások

Könözsi Laci: Nem akarom összezavarni, de Orbán tiltakozik az ingatlanadó ellen, ha az Unió akarja "rákényszeríteni", viszont a földadót bevezetné (a hírek szerint), ha a konkurenciát kell kiküszöbölni, amikor a család és a barátok már összemarkoltak minden földet.

Idősebb Laboda Zoltán: Ön téved, az EB Magyarországról adott rosszabb értékelést. Vagy Szlovákiának is zsugorodást jósolt idénre?

Péter, ne bántsd a prolikat, valahol én is az vagyok. Orbán igenis kiváló politikai tehetség - volt, a Hősök terén elkövetett szélhámossága belefér a mesterségbe. Hogy mi történt vele, arról hadd ne én írjak monográfiát.

 

Széky

Tisztelt Laboda úr, én mindkét jelentést-ajánlást olvastam, és szerintem a szlovákiai semmivel sem gorombább vagy elítélőbb a magyarnál, vagy pl. a lengyel ugyanilyen "goromba", pedig ők aztán tényleg mintagyerekek. Ha viszont eltekintünk a csomagolástól, Orbán és köre pillanatnyilag az Unió fekete báránya (hogy a görögöknél milyen kormány lesz, azt nem tudni), bár ezt a hívei sohasem hiszik el.

Péter: jójó, csak ilyen érzékenység is van. Más meg arra hördül, hogy "te mekkora paraszt vagy". Tudom, hogy civilizálatlanságot jelent, s azzal egyetértek, de én meg ilyen irányban vagyok píszí. Ami viszont a tehetséget illeti, nem értek egyet, a nyilvánosságra hozott szakdolgozata kiváló, okos munka, és általában nagyon jó intuitív adottságai vannak (a Max Weber-féle "szemmérték" minden mennyiségben). Vagy gondolj rá, hogy Rainer, aki igazán nem szíveli Kádárt, páratlan politikai tehetségnek nevezi.Valami történt, szerintem a székházügy körül, és előbb a morális alap csúszott ki, aztán lassan a tehetség is tönkrement, van ilyen. Mondom, hogy a Hősök téri beszéd egy többszörös szélhámosság volt, már átvitt értelemben, de az még belefért.

Széky

hogyan lett ennyire antipolitikus. Kádárnál sokkal tovább tartott. És hogyhogy nem szól a környezetében senki.

Széky

1. az IMD 300+ kritériumának nagy része elég mechanikus, csak számokat vesz tekintetbe meg adottságokat, és nem a gazdaságpolitika minőségét,

2. ezt elfelejtette megírni az mTI: Magyarország úgy lépett előre, hogy a pontszáma durván romlott (igaz, hogy Szlovákiáé még jobban), csak Brazília és Kolumbia, ami 2011-ben megelőzte, most mögé zuhant.

Széky

  hozzászólás