SZILVESZTER: Inkább sört és bort igyunk égetett szesz helyett

A szakértők szerint nagyon káros az égetett szeszes italok gyakori fogyasztása, inkább a sört és a bort ajánlják az év végén elszaporodó ünneplések során.

Foto: SITA/AP - illusztráció
Foto: SITA/AP - illusztráció

"Inkább a kevésbé koncentrált alkoholos italok fogyasztását ajánljuk, mint a sör és a bor. Emellett nagyon fontos, hogy közben sok alkoholmentes folyadékot is fogyasszunk, ez csökkenti az alkohol koncentrációját a szervezetben. A sportolóknak, az időseknek, és a fizikai munkát végzőknek egyébként is magas folyadékbevitel ajánlott" - nyilatkozta az év végi gyakori ünneplések, és a szilveszter kapcsán a pozsonyi Drogrehabilitációs Központ igazgatója, Ľubomír Okruhlica. Stresszes vagy fáradt idegállapotban nem ajánlott az alkohol fogyasztása, ugyancsak kerülniük kell az italozást a kismamáknak, a diétázóknak, vagy akik gyógyszereket szednek.

A szakértő nem ért egyet a sörivó- és hasonló versenyek megrendezésével sem, valamint véleménye szerint tisztességes társadalomban senkinek nem szabad alkoholt erőltetni a másikra.

A rehabilitációs központ vezetője tisztában van vele, hogy szilveszterkor szinte elkerülhetetlen az italozás, azonban csak egy-két pohár sör, vagy bor elfogyasztását javasolja. Ilyenkor is fontos, hogy ne éhgyomorra italozzunk, valamint olyan ételek, mint a tojás, sajt, krumpli, dió jótékony hatásúak lehetnek, mivel könnyebben felszívják az alkoholt.

A való életben a féldecis égetett szeszes italokat általában egyre lehúzzák a fogyasztók, a szakértő viszont a lassú kortyolgatást javasolja. Felhívta a figyelmet arra is, hogy veszélyes lehet az energiaitalok és az alkohol keverése, mivel egy ideig a koffein hatása elnyomhatja az alkoholét, és mire elmúlik az enrgiaitalok hatása, az alkohol hatása sokkal jobban megviseli a szervezetet.

(sita/parameter)

Hozzászólások

hogy nebasszunk be! ez komoj!!!

szerintem brittttudósok vótak! 

brittt tudósok rulez!

Inkog Nitó

de azért vetexik velük.

laci, szilveszterkor semmi alkohol, csak gyümölcs, pld. házi szilva...

B.Ú.É.K. minden para méteresnek!

Inkog Nitó

  hozzászólás