Kiderült, mennyivel lesz drágább idén a víz és a szennyvíz

camera

1

Kiderült, mennyivel lesz drágább idén a víz és a szennyvíz

Illusztráció - Cséfalvay Á. András (archívum) 

Megosztás

Az ivóvízért és a szennyvíz elvezetéséért (csatornadíj) is többet kell fizetnünk az idén, ezt már korábban is megírtuk.

Az Árszabályozási Hivatal szerint idén a háztartásoknak átlagban havi 2,50 euróval kell többet fizetniük az ivóvízért, illetve a szennyvízért. Éves szinten ez a szolgáltatás összesen mintegy 262 eurónkat emésztheti fel – persze ez az átlag, háztartástól függően változhat.

Andrej Juris, a hivatal igazgatója szerint a víz árát és a csatornadíjat elsősorban az emeli, hogy jelentősen megnőtt az ivóvíz szivattyúzásához és a szennyvíz tisztításához szükséges elektromos áram költsége.

Kisebb mértékben, de ugyancsak hozzájárult az áremelkedéshez az is, hogy megnőttek a hálózat javításához és karbantartásához szükséges anyagok, vegyszerek árai.

Az ivóvízért éves szinten átlagban 12,07 euróval fizethetünk többet (129,53 €) a tavalyinál, míg a szennyvíz elvezetése és tisztítása 17,19 euróval kerülhet többe (133 €).

Szlovákiában 14 nagyobb vízszolgáltató létezik, amely a vezetékhálózaton keresztül ellátja ivóvízzel a háztartások 90%-át, illetve a csatornahálózaton keresztül elszállítja a szennyvizüket. Az Árszabályozási Hivatal eddig 12 határozatot hozott az áraikkal kapcsolatban, melyekkel az ivóvízmennyiség és a szennyvíz 92%-át fedik má le.

Rajtuk kívül létezik még 115 kisebb vízszolgáltató és több mint 500 település saját maga üzemelteti a hálózatot. Ezek esetében fokozatosan születnek meg a határozatok.

(TASR)

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program